Nu fälls lönnarna på Nygatan i Gävle.
Nu fälls lönnarna på Nygatan i Gävle. Foto: Staffan Mälstam/Sveriges Radio.

Lönnträden fälls i Gävle

"Resterande träden ska få näring och överleva"
0:19 min

Just nu sågas flera lönnträd ner i allén längs Nygatan i Gävle som en del i den omfattande centrumplanen. Totalt ska 46 träd bort och den här delen av projektet kostar sju miljoner kronor.

Det är vartannat träd - totalt 46 stycken - som ska bort i allén, samt sex stycken träd som är är skadade och som kommer ersättas med nya.

– Därför att de andra resterande träden ska få näring och överleva. Sen ska de göra om hela gatuplanet. Alla cyklar som står här måste flyttas manuellt, så man skulle uppskatta att folk var uppmärksamma när de ser de röda lapparna, säger Daniel Bergström till P4 Gävleborg när han deltog i fällningen av träden på fredagen.

Arbetet ingår i centrumplanen som P4 Gävleborg tidigare berättat om. Bland annat ska en cykelbana byggas i allén efter att flera av träden plockats bort. Ombyggnaden av Nygatan beräknas kosta runt sju miljoner kronor.

–Vi kommer att asfaltera mittstråket på Nygatan via de här cykelöverfarterna för att man också ska kunna röra sig lättare som cyklist i området. Det blir nya cykelställ och vi kommer att fälla ungefär vartannat träd.  Det är många av de här träden som mår väldigt dåligt. Dom är inte livsdugliga helt enkelt så vi måste göra en insats så att det inte blir farligt framöver, sa Lo Lennartsson, landskapsarkitekt på Gävle kommun i förra veckan till P4 Gävleborg.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".