En av de misstänkta förs in i Hudiksvalls tingsrätt.
En av de misstänkta förs in i Hudiksvalls tingsrätt. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Dörrarna stängdes för allmänheten

"Bättre han hörs på annan ort"
1:21 min

Tre unga män är misstänkta för att ha fört bort en 20-årig man i Söderhamn mot dennes vilja 14 mars. Den yngsta är endast 15 år och därför beslutade Hudiksvalls tingsrätt att förhandlingen skulle ske bakom stängda dörrar.

I dag startade rättegången mot tre unga män, som står åtalade för att den 14 mars ha fört bort en 20-åring från Söderhamn till en lägenhet i Uppsala mot sin vilja. Motivet är en misslyckad knarkaffär som skedde några dagar innan bortförandet.

De tre är åtalade för människorov, mindre grovt brott, säger Åklagare Micael Dahlberg som förklarar vad det är som binder just de här tre männen till brottet.

– Det är uppgifter och utpekanden som målsäganden gjort och de telefonkontakter som han haft med de tre åtalade som jag hävdar är de tre åtalade, säger åklagaren.

Under hot och slag tvingas 20-åringen in i en bil där han förses med handbojor. Både under bilresan till Uppsala och i lägenheten utsätts 20-åringen för misshandel och utpressning.

När rättegången startade på förmiddagen fanns många anhöriga till de åtalade på plats. Det gjorde däremot inte offret själv.

– Det är en bedömning som gjorts ur säkerhetssynpunkt, för hans del, att det är bättre att han hörs från annan ort.

Eftersom en av de åtalade endast är femton år beslutade domstolen att förhandlingen ska ske bakom stängda dörrar. Endast föräldrarna till honom fick stanna kvar och när de övriga åhörarna kördes ut var känslorna upprörda hos många.

Advokat Carl Lindström försvarar en av de andra åtalade.

– Han förnekar brottet, säger advokat Carl Lindström.

Vad säger du om bevisningen?

– Vi vill inte kommentera den omedelbart. Det är en ganska bastant bevisning från åklagaren och den måste gås igenom först men det finns brister i bevisningen också.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".