Petra Wenngren bröstsjuksköterska och Agneta Lennefeldt vårdenhetschef för mammografin i Gävleborg.
1 av 3
Petra Wenngren bröstsjuksköterska och Agneta Lennefeldt vårdenhetschef för mammografin i Gävleborg. Foto: Lotta Persson
Mammografi är en röntgenundersökning.
2 av 3
Mammografi är en röntgenundersökning. Foto: Lotta Persson
Mammografimottagningen på Gävle sjukhus.
3 av 3
Mammografimottagningen på Gävle sjukhus. Foto: Lotta Persson

Gratis mammografi i hela landet

"Vem kan känna ett risgryn"
2:01 min

Mammografi undersökningar blir gratis i Gävleborgs län den 1 juli. 83 procent av länets kvinnor som kallas till undersökning kommer men det finns kvinnor som aldrig går. Varje dag insjuknar tjugo kvinnor i bröstcancer i landet. 

Genom att gå på en röntgenundersökning så kan bröstcancer upptäckas i ett tidigt skede.

– Vi ser så små förändringar som ett risgryn. Många kvinnor ringer och säger, jag kommer inte på mammografin för jag har inte känt någonting. Men vem kan känna ett risgryn, säger Agneta Lennefeldt vårdenhetschef för mammografin i Gävleborg.

I Gävleborg finns tre mammografimottagningar. I Hudiksvall, Bollnäs och Gävle. Varje år kallas 30 000 kvinnor i åldrarna 40 och 74 år på kontroll i länet. Av dem så är det 28 000 kvinnor som kommer. Resten uteblir och orsaken till det kan vara flera. 

– De har det hektiskt, de hinner inte och de glömmer. Sen vet jag inte hur det är. Hur många arbetsgivare som släpper iväg sin anställda på arbetstid, säger Agneta Lennefelt.

Att kontrollerna ska bli avgiftsfria är en del av ett regeringsbeslut som gäller för alla landsting och regioner i hela landet. Statsbidrag ska täcka inkomstbortfallet för landstingen och regionerna. Idag kostar en undersökning två hundra kronor. 

1969 så blev Gävle först i Sverige och i världen att införa hälsokontroller med mammografi. 

– Det var Bengt Lundgren som var pionjär och mammografins fader. Det är det inte många som vet, säger Agneta Lennefeldet.

I länet så hittas fyra till fem fall av bröstcancer per 1000 kontroller. Petra Wenngren som är bröstsjuksköterska i Gävle tar ofta emot samtal från kvinnor som upptäckt en knöl i bröstet.

– De berättar att de hittat den dagen innan eller för några dagar sedan. Och är ofta väldigt oroliga. De som faktiskt har en knöl i bröstet kan förklara storlek och hur den känns. Jämföra den med ett bär. Ett hallon, en spelkula eller en vindruva. Sen har vi de som är lite mer otydliga som kanske inte vet om det är en knöl eller inte, säger Petra Wenngren bröstsjuksköterska i Gävle. 

Vad tycker du om att mammografiundersökningar nu blir gratis?

– Jag tycker det är bra. Jag tycker inte att det ska kosta. Däremot så vet man ju inte om det kommer några fler. Jag tror inte att folk passar på för att det är gratis. Men däremot så kanske man kan snappa upp några enstaka som undvikit att gå på grund av kostnaden, säger Petra Wenngren.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".