Åklagare Christer Sammens. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Åklagare Christer Sammens yrkade i Hovrätten på straffskärpning för den morddömde 17-åringen. Foto: (arkivbild) Christian Höijer/Sveriges Radio

Mordet på Yazan Alosh prövas på nytt

"Jag vill förlänga straffet!"
1:05 min

Två och ett halvt års sluten ungdomsvård var ett alltför lindrigt straff för den 17-åring som dömdes för mordet på 18-årige Yazan Aloush i Söderhamn i september i fjol. Det anser kammaråklagare Christer Sammens som i hovrätten nu yrkat på att 17-åringens strafftid ska förlängas.

Vid den nu avslutade hovrättsförhandlingen har rätten på nytt gått i genom allt bevismaterial och åklagare Christer Sammens har i sin slutplädering yrkat på ett strängare straff:

– Jag har yrkat på att tingsrättens morddom ska fastställas, men även att 17-åringen också ska dömas för grov misshandel och att det då finns utrymme för en straffskärpning, säger han.

Hur strängt straff skulle du vilja se?

– Ja, i tingsrätten dömdes 17-åringen till två och ett halvt års sluten ungdomsvård, det borde i alla fall kunna förlängas till tre år, säger Christer Sammens.

17-åringen dömdes mot sitt nekande och hans försvarare advokat Jonas Granfelt har tvärt emot åklagarens yrkande krävt att 17-åringen frias helt.

Några nya bevis har dock inte presenterats i hovrätten och möjligheten till straffskärpning hänger på om hovrätten - till skillnad från tingsrätten - köper åklagarens påstående att 17-åringen även stuckit kniven i bröstet på den mördade Yazan Aloush kompis.

Kamraten undkom med livet i behåll, men åklagaren Christer Sammens tvivlar ändå själv på att det kan bevisas att det var den morddömde 17-åringen som även i det fallet höll i kniven:

– Den delen av målet är jag tveksam om rätten kommer att fälla 17-åringen för, säger han.

Vem som vid det stora gatubråket gjorde sig skyldig till grov misshandel kommer därmed att förbli ett olöst mysterium, gissar Christer Sammens:

– Jag tror att ingen kommer att kunna dömas för det, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".