Örjan Fridner, socialdemokratisk kommunpolitiker i Ljusdal, uppgav en inkomst på 30 000 kronor i månaden. Senare visade det sig att han inte tagit ut någon lön, varför han inte haft rätt till någon ersättning.
Örjan Fridner, socialdemokratisk kommunpolitiker i Ljusdal, uppgav en inkomst på 30 000 kronor i månaden. Senare visade det sig att han inte tagit ut någon lön, varför han inte haft rätt till någon ersättning för sina politiska uppdrag.. Foto: Foto: Linnea Johansson / Sveriges Radio

S-politikern tar timeout

Efter att Ljusdals kommun polisanmält den socialdemokratiske politikern Örjan Fridner för att han fått en felaktig ersättning från kommunen tar han nu en timeout från politiken.

Det var i förra vecka som det stod klart att den socialdemokratiske kommunpolitikern Örjan Fridner (S) fått 37 000 kronor felaktigt utbetalt i förlorad arbetsinkomst från Ljusdals kommun.

Han hade meddelat kommunen att han skulle ha en förväntad inkomst på 30 000 kronor i månaden från sitt företag, som det i efterhand visat sig att han inte tagit ut. Och då har han egentligen inte haft rätt till någon ersättning.

Tidigare i veckan tog kommunen beslutet att polisanmäla Örjan Fridner, som nu meddelar att han tar en timeout från sina politiska uppdrag.

I anmälan mot Örjan Fridner öppnade kommunen också upp för en utredning som inkluderar ytterligare elva politiker, vilka trots påminnelser inte uppgett några arbetsinkomstuppgifter - något som behövs för att kontrollera att rätt ersättning betalas ut. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".