En del av projektpengarna har använts till att bygga husen på området.
1 av 2
En del av projektpengarna har använts till att bygga husen på området. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio
Hampus Wilander och Matilda Nyholm i Ockelbo.
2 av 2
Hampus Wilander och Matilda Nyholm i Ockelbo. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Wij Trädgårdar har fått 45 miljoner sedan starten

"Det är omöjligt att gå runt på egna villkor"
1:16 min

På drygt tio år har Wij Trädgårdar i Ockelbo fått totalt cirka 45 miljoner kronor genom olika bidrag från bland annat EU, statliga institutioner, fonder och kommunen. Det visar en rapport som stiftelsen sammanställt.

Trots bidragen har man dragits med stora ekonomiska problem de senaste åren.

Under tre år ska nu Ockelbo kommun bidra med nästan sex miljoner kronor, och det är bra tycker flera Ockelbobor som P4 Gävleborg har pratat med.

– Vi behöver det. Finns inte anläggningen kommer nog inte folk hit, säger Sonja.

Märit Klang tycker att det är viktigt att kommunen har något som lockar turister.

– Det är bra för invånarna att det kommer nya besökare hit, säger hon.

Sedan uppbyggnaden av trädgårdsanläggningen startade i början av 2000-talet har man fått olika bidrag på nära 45 miljoner. Trots det har man inte lyckats få ekonomin att gå runt de senaste åren.

– Försöket vi har gjort att gå runt på egna villkor har visat sig vara omöjligt. Det är lika med de 25 andra anläggningar som finns i landet. Ingen av dem går runt på egna villkor, utan de behöver bidrag allihopa, säger Åke Lamm i Wij Trädgårdars styrelse.

De projektpengar man fått genom åren har bland annat använts till att bygga en del av husen på området och till stora evenemang. Nu slipper man leva på marginalen och kan i stället satsa på att utveckla anläggningen.

– Vi håller på med en nytändning kan man säga. Vi är på väg tillbaka till det vi ursprungligen var – platsen i Ockelbo dit alla kan komma. De fester vi har på året, som midsommar, skulle vi kunna hålla här tillsammans, säger Åke Lamm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".