Åke Lamm sitter i styrelsen för Wij Trädgårdar.
Åke Lamm sitter i styrelsen för Wij Trädgårdar.

Mer fokus på odling och miljö ska locka fler besökare

"I bästa fall kan vi få 15 000 besökare per år"
1:13 min

De senaste fem åren har antalet betalande besökare per år hos Wij Trädgårdar i Ockelbo nära halverats – från över 21 000 till cirka 11 000 besökare förra året. Det visar en rapport som stiftelsen sammanställt.

Med hjälp av ett ökat ekonomiskt stöd från kommunen de kommande tre åren kraftsamlar nu anläggningens styrelse för att locka fler besökare.

– Ska vi gå runt som en besökspark behöver vi kanske 30–35 000 besökare per år. Men vi har också en konferensverksamhet som är outvecklad där vi har stora möjligheter att tjäna pengar året runt, säger ledamoten Åke Lamm.

Är det rimligt att nå 30 000 besökare per år?

– Nej, det är inte rimligt. Vi räknar i bästa fall med att nå kanske 15 000 besökare, säger han.

Då är man också i stort behov av en sponsor.

– På sikt behöver det inte vara kommunen utan det kan vara andra företag som är intresserade av att samarbeta med oss, säger Åke Lamm.

I styrelsen brottas man nu med frågan hur man ska lyckas vända den nedåtgående trenden med allt färre som besöker Wij Trädgårdar. Numera ställer turister högre krav på sina upplevelser – det ska inte bara vara en park man tittar på enligt Åke Lamm.

– När vi inte har haft råd att göra saker som vi velat göra och inte haft några storslagna events så kommer folk inte tillbaka. Men i dag finns många trender i samhället där man vill odla, äta bra mat och värna om miljön. Där kan vi vara en spelare som drar till sig folk, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".