Sofia Rapp Johansson.
Sofia Rapp Johansson. Foto: Magnus Liam Karlsson/SvD/TT.

Sofia Rapp Johansson nekas skadestånd

"Det känns jättetungt och mörkt och hopplöst"
1:06 min

Svea Hovrätt slog i dag fast att författaren Sofia Rapp Johansson och hennes syster från Hudiksvall inte får någon ersättning från staten för att de växte upp i fosterhem och vanvårdats.

– Min första tanke var att jag tar livet av mig. nu skiter jag i det här. Det känns jättetungt och mörkt och hopplöst, säger Sofia Rapp Johansson.

Det var 2013 som det kom en ny lag som gav barn som utsatts för övergrepp i fosterhem före 1980 rätt till 250 000 kronor i ersättning.

Men barn som är födda på 80- och 90-talet och som utsatts för övergrepp fick inte rätt att söka skadestånd. Det tyckte Sofia Rapp Johansson, som själv utsatts för övergrepp i fosterhem, var orättvist och valde att överklaga.

Men nu har alltså både tingsrätten och hovrätten avslagit hennes överklagan.

– Det är diskriminering. Hur kan man ge en del av befolkningen rätt till skadestånd och andra inte?

Men trots att det känns tungt i dag så kommer inte Sofia Rapp Johansson ge upp kampen om upprättelse.

– Jag kommer att skaka det här av mig och resa mig och överklaga det här och försöka driva det vidare, för det får inte gå till såhär, det är barn det handlar om, säger Sofia Rapp Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".