Kolla pris med flera. Det rådet ger Rolf Eriksson till de som ska göra stora ingrepp i munnen. För honom skiljde det 40 000 kronor i pris på implantat mellan två kliniker.
1 av 2
Kolla pris med flera. Det rådet ger Rolf Eriksson till de som ska göra stora ingrepp i munnen. För honom skiljde det 40 000 kronor i pris på implantat mellan två kliniker. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio
Rolf Eriksson trivs med sitt nya liv med tänder, vilket gett honom en ny dimension socialt, säger han.
2 av 2
Rolf Eriksson trivs med sitt nya liv med tänder, vilket gett honom en ny dimension socialt, säger han. Foto: Christian Höijer/Sveriges Radio

40 000 kronors skillnad för Rolfs nya tänder

"Trodde jag skulle förbli tandlös"
1:42 min

Det skiljde 40 000 kronor i pris mellan två tandläkare när Rolf Eriksson från Söderhamn fick nya tandimplantat. Nu råder han alla som står inför större ingrepp att ta in prisuppgifter från flera kliniker.

P4 Gävleborgs granskning visar på stora prisskillnader inom tandvården, och det kan löna sig rejält att begära prisförslag från olika tandläkare.

Rolf Eriksson från Söderhamn hade länge plågats av dåliga tänder när han fattade beslut om att sätta in tandimplantat. Men när han fick den första prisuppgiften blev han rejält nedstämd.

– När jag hörde 65 000 så tänkte jag att det här klarar jag inte av. Jag kommer att förbli tandlös. Men sen hörde jag andra berätta att det fanns en som hette Anders Norin, och då fick jag en summa där av honom på 25 000 som jag skulle betala. Och det är jag innerligt glad för att jag tog det beslutet.

Den klinik som gav Rolf Eriksson det första budet på 65 000 kronor säger att det är svårt att jämföra pris eftersom tandläkare dels kan göra olika bedömningar, och dels att priset på material skiftar beroende på kvalitet. Däremot, säger de, saknade kliniken en kirurg vid tillfället, vilket sannolikt innebar en högre prislapp då tjänsten måste köpas in.

Rolf Eriksson trodde inte att prisskillnaden kunde variera så.

– Det var min tanke att alla tandläkare har den summan.

Nu är han evigt tacksam för att allt löste sig eftersom det gett honom matglädjen och värdigheten tillbaka.

– Förut så skämdes jag när jag öppnade munnen när det bara var en stor glugg. Men nu är jag förlovad och har hittat min stora kärlek. Nu kan jag leva tills jag blir 97 år, säger Rolf Eriksson och skrattar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".