Många poliser är missnöjda med sina löner och arbetsvillkor.
1 av 2
Många poliser är missnöjda med sina löner och arbetsvillkor. Foto: Claudio Bresciani/TT
Andreas Löfstrand, ordförande i Polisförbundet Gävleborg.
2 av 2
Andreas Löfstrand, ordförande i Polisförbundet Gävleborg. Foto: Anna Molin/Sveriges Radio

Många poliser vill lämna yrket

"Det blir en känsla av apati"
1:15 min

Mer än tre av fyra poliser i Region Mitt har under det senaste halvåret funderat på att lämna polisyrket. Det visar en ny medlemsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Polisförbundet.

Andreas Löfstrand, ordförande i Polisförbundet Gävleborg, är inte förvånad över resultatet.

– Vi märker att folk lämnar. Det blir en känsla av apati, för när fler och fler lämnar börjar fler fundera på att lämna. Så det blir en ond cirkel, säger han.

I undersökningen har Polisförbundets medlemmar fått frågan om de funderat på att lämna polisyrket under de senaste sex månaderna.

I resultatet har Region Mitt den högsta siffran av alla regioner – här har 77 procent svarat att de funderat på att lämna yrket. Och 27 procent, alltså mer än var fjärde, har dessutom svarat att de aktivt söker nytt jobb.

Dåliga löner och arbetsvillkor är de främsta orsakerna.

– Man känner att man inte får betalt för det man gör och man är ständigt underbemannade. Det gör att det blir tajta arbetstider och trycket blir hårt på dem som jobbar, säger Andreas Löfstrand.

Han hoppas nu att arbetsgivaren får upp ögonen för problemet.

– Vi måste ha en dialog mellan Polismyndigheten och Polisförbundet för att komma fram till en lösning som är acceptabel för båda parter. Vi vill kunna behålla den personal vi har i dag och rekrytera ny personal. I dag har vi för få som söker till polisutbildningarna, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".