Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Söderhamnspolitiker sprider hat på Facebook - tvingas avgå

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 15.00
SD: Vi ber honom lämna sina uppdrag
1:33 min
Bo Dahlin (SD) sprider inlägga från bland annat Nya Dagbladet, vars ansvarige utgivare har rötter i högerextrema Nationaldemokraterna.
1 av 5
Bo Dahlin (SD) sprider inlägga från bland annat Nya Dagbladet, vars ansvarige utgivare har rötter i högerextrema Nationaldemokraterna. Foto: Faksimil
Ett av inläggen som Bo Dahlin spridit.
2 av 5
Ett av inläggen som Bo Dahlin spridit. Foto: Faksimil
Ett av inläggen som Bo Dahlin delat på Facebook där användaren som gjort inlägget kallar invandrare för "invällare".
3 av 5
Ett av inläggen som Bo Dahlin delat på Facebook där användaren som gjort inlägget kallar invandrare för "invällare". Foto: Faksimil
Bo Dahlin har spridit inlägg från hemsidan petterssonsblogg.se som enligt stiftelsen Expo pekas ut som pronazistisk.
4 av 5
Bo Dahlin har spridit inlägg från hemsidan petterssonsblogg.se som enligt stiftelsen Expo pekas ut som pronazistisk. Foto: Faksimil
Bo Dahlin har spridit inlägg från hemsidan petterssonsblogg.se som enligt stiftelsen Expo pekas ut som pronazistisk.
5 av 5
Bo Dahlin har spridit inlägg från hemsidan petterssonsblogg.se som enligt stiftelsen Expo pekas ut som pronazistisk. Foto: Faksimil

Sverigedemokraten och Söderhamnspolitikern Bo Dahlin har vid flera tillfällen delat inlägg på Facebook som kommer från rasideologiska och högerextrema hemsidor. Efter P4 Gävleborgs granskning tvingas han nu avgå.

Sverigedemokraternas representant i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och valnämnden i Söderhamn Bo Dahlin sprider hat och kontroversiella åsikter via sin Facebooksida.

Det rör sig om inlägg från sidor med högerextrema och rasideologiska rötter och med tvivelaktiga uppgifter om invandring och islam.

Bo Dahlin säger att det hela är ett misstag.

– Det där måste jag titta på, i sådana fall har det blivit något misstag. Ibland kan det gå lite för fort, det är inget som är meningen om jag säger så om det har blivit något sådant.

Bland annat har Bo Dahlin spridit inlägg från Nya Dagbladet, en sida som drivs av representanter från numera nedlagda Nationaldemokraternas styrelse.

Jonathan Leman, researcher på stiftelsen Expo förklarar vad sidan är.

– Den ansvarige utgivaren är en tidigare politiker för Nationaldemokraterna. Den opinionsbildning som sker från Nya Dagbladet är väldigt förankrad i rasidéer, olika typer av antisemitisk konspirationstro och annat som kännetecknar den här rasideologiska miljön.

Bo Dahlin spred så sent som den 16 maj ett inlägg från en användare som påstår att islam står över lagen i Sverige och den 11 maj ett inlägg där användaren kallar invandrare för "invällare".

Roger Hedlund, riksdagsledamot och ordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg meddelar att efter P4 Gävleborgs granskning har nu Dahlin ombetts lämna sina politiska uppdrag.

– Utifrån den information som vi har fått från Sveriges Radio i dag så har vår gruppledare i Söderhamn gjort bedömningen att han saknar förtroende för Bo Dahlin och kommer be honom att lämna sina politiska uppdrag som han har för Sverigedemokraterna i dag.

Sveriges Radio P4 Gävleborg har sökt Bo Dahlin för en kommentar men Bo Dahlin lägger på luren när vi ringer och svarar inte heller på de SMS vi skickat efter beskedet om att han tvingas avgå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".