Karlslundsbadet i Bollnäs.
Karlslundsbadet i Bollnäs. Foto: Arkiv/Sveriges radio

Tarmbakterier i badvattnet: Myndighet dömer ut Karlslundsbadet

Karlslundsbadet i Bollnäs är ett av nio så kallade EU-bad i Sverige som inte klarar de krav på vattenkvalitet som ställs enligt badvattendirektivet.
Det framgår av ett pressmeddelande från Havs- och vattenmyndigheten.

Totalt finns 445 EU-bad i Sverige och hos nio av dem klassificeras badvattnet som dåligt, däribland alltså Karlslundsbadet i Bollnäs, framgår i ett pressmeddelande från myndigheten.
Karlslundsbadet har haft återkommande problem med förhöjda halter av tarmbakterier vid de provtagningar som genomförts.

– Det finns ingen enkel förklaring till varför ett EU-bad får klassificeringen ”dålig” utan lokala förutsättningar styr. Det kan bero på ytavrinning efter regn, fåglar, bräddning av kommunalt avloppsvatten, dåligt fungerade enskilda avlopp men också på oss badande, säger Katarina Vartia, utredare på enheten för havs- och vattenförvaltning.

Men på de flesta svenska EU-baden är badvattnet bra. Enligt Havs- och vattenmyndigheten klarar 86 procent av baden kvalitetskraven och på 289 bad är vattenkvaliteten till och med "utmärkt". 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".