My Holgersson
My Holgersson får pris för sitt arbete kring optisk källsortering Foto: Privat

Prisas för sitt miljöarbete

"Det är en billigare metod"
0:53 min

My Holgersson har undersökt intresset för så kallad optisk källsortering bland Sveriges kommuner. Och för det får hon i dag ett stipendium under en ceremoni på Högskolan i Gävle. 

Det är forskningsstiftelsen Gästrikeregionens miljö som utsett My Holgersson som mottagare av årets stipendium på 15 000 kronor. 

Till vardags arbetar hon som handläggare i kvalitet- och miljö inom försvarsmakten, men har tidigare studerat på Högskolan i Gävle.

I dag prisas hon för sin undersökning kring intresset för så kallad optisk källsortering bland Sveriges kommuner.

– Det är ett sätt att hantera avfallet i dag. Då har man olika färger på påsarna under diskhon, där man lägger matavfall i en färg och brännbart i en annan, glas i ytterligare en annan färg och så vidare, säger My Holgersson. 

– I anläggningen på plats så har man sedan en optisk kamera som läser av färgkoderna, för att sedan sorterar utifrån det, säger hon. 

Och till skillnad från källsortering i olika fack och soptunnor behövs därför inte en specifik sopbil för varje typ av avfall.

Det gör optisk källsortering till en billigare metod för kommunerna, menar My Holgersson. 

– Det enda du måste ha är ju den här anläggningen, säger hon, men tillägger att det bör ses som en investering på lång sikt. 

Men finns intresset för det här då i kommunerna, vad visar din undersökning?

– Absolut, de flesta större kommuner står och väger mellan de här två metoderna, det vill säga optisk källsortering och vanligt fyrfacks-system. 

Hela intervjun med My Holgersson hör du nedan. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".