Michael Hedman hoppas att socialnämnden ska ändra sitt beslut.
Michael Hedman hoppas att socialnämnden ska ändra sitt beslut. Foto: Malin Jansson/Sveriges Radio

Michael vägrades försörjningsstöd trots social fobi

"Paniksvettning, benen viker sig"
1:25 min

Socialnämnden i Gävle får bakläxa efter att i vintras beslutat sig för att dra in ett försörjningsstöd, och förvaltningsrätten menar att delar av ärendet måste prövas igen. Beslutet gäller Michael Hedman i Valbo som sedan tio år lider av social fobi.

Äntligen fick Michael Hedman i förra veckan flytta ut till skogen igen, som han gör varje sommar. Han bor i en liten förfallen stuga utanför Valbo där han får vara alldeles själv.

Michael lider nämligen av vad han tror är social fobi och får panikångest när han kommer i kontakt med människor.

– Kommer det tio personer eller nåt vill jag gräva ner mig. Paniksvettning, blir bara yr i huvudet och benen viker sig, man ramlar i hop i slutändan, säger Michael Hedman.

Så att jobba är en ännu större omöjlighet för Michael och han har därför under många år fått försörjningsstöd från kommunen.

Men när han i vintras fick veta att flera personer från kommunen skulle dyka upp för att följa upp Michaels livssituation, klarade han inte av det på grund av sin sociala fobi.

Han föreslog en telefonintervju, men det hjälpte inte och kommunen beslutade därmed att avsluta vidare utbetalningar. Motivet var att han inte tog tillräckligt med ansvar för sin egen försörjning.

– Jag kan ju inte jobba, jag kan inte gå ut bland folk överhuvudtaget. Jag har ju gått på soc ganska länge, men nu helt plötsligt så blev det avslag, säger Michel Hedman.

Han hoppas på att socialnämnden ska ändra sitt beslut. När Michael överklagade till förvaltningsrätten menade de nämligen att en noggrannare utredning av hans akuta livssituation saknas, och att en prövning av ärendet måste göras igen.

Tills dess får han klara sig på egen hand.

– Nu fick jag ju låna av mamma till den här hyran, men hon är ju inte outtömlig heller, säger han.

Från Gävle kommun meddelas att de inte vill kommentera det specifika ärendet. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".