När älgkalven stapplade in på gårdsplanen var den kraftigt medtagen.
1 av 3
När älgkalven stapplade in på gårdsplanen var den kraftigt medtagen. Foto: Privat
Erik Brodén med älgkalven Mr. Brownie i famnen.
2 av 3
Erik Brodén med älgkalven Mr. Brownie i famnen. Foto: Privat
Kalven fick åka turnébuss till Järvzoo.
3 av 3
Kalven fick åka turnébuss till Järvzoo. Foto: Privat

Karin från Delsbo räddade ensam älgkalv med turnébussen

"Vi plastade in för att skydda från älgolyckor..."
1:14 min

När Karin Ernryd Brodén från Delsbo hittade en övergiven älgkalv på gårdsplanen vid familjegården i Eskilstuna tvekade hon inte. Tillsammans med maken och musikern Erik Brodén lastade de in älgen i baksätet på turnébussen och körde de över 30 milen till Järvzoo.

– Mitt på dagen vid lunch så kommer den här vingliga, jättesvaga älgkalven in på stallplan och lägger sig utmed en husvägg, berättar Karin. 

Den mådde inte bra?

– Nej, den mådde inte så bra. Vi kikade runt och såg inget spår eller hörde någon älg. Hästarna reagerade på den här kalven men inte så pass mycket som de borde om det var en stor älgko i närheten. Gården ligger till så att han måste ha vandrat en bit på egna ben för att ha komma till oss. Han kom ur en buske.

Familjen tog då telefonkontakt med Järvzoo och av en älgvårdare där fick de rådet att åka och köpa lammnäring och nappflaska för att kunna ge älgen mat. 

– Vi skickade iväg min mamma och under tiden försökte vi få i honom vatten. Han var extremt slö och lyfte inte ens på huvudet, fortsätter Karin som blev ofrivillig älgmamma under helgen.

Så småningom piggnade älgkalven till och på söndagskvällen reste den sig på egna ben. När det var dags för familjen att åka hem till Delsbo blev det helt enkelt så att kalven fick följa med.

– Vi övervägde om vi skulle koppla på ett hästsläp men jag kände att det skulle ta längre tid och han skulle vara helt ensam i det här släpet. Han måste åka buss med oss!

– Vi plastade in hela bakre delen av bilen och tog ut ett par säten och sedan la vi en massa täcken så det skulle bli mjukt.

Sedan körde familjen över 30 mil till Järvsö och Järvzoo där älgen nu repar sig och bor med de andra älgarna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".