FOTO: JESSICA GOW
FOTO: JESSICA GOW

Specialidrotten i länets gymnasier är en mansvärld

Rektorn: "Kvinnor har inte den kompetensen"
1:24 min

Endast 9 av 39 specialidrottslärare i länets idrottsgymnasier är kvinnor. Det visar en sammanställning som P4 Gävleborg genomfört. Skolorna menar att det inte finns tillräcklig kompetens hos kvinnorna i Gävleborg för att undervisa i specialidrott.

Idrotten på Gävleborgs gymnasier är en ojämställd värld.

P4 Gävleborgs kartläggning av idrottslärare som håller i specialidrotter i länets gymnasier, visar det sig att endast 9 av 39 lärare är kvinnor. Inte ens var fjärde specialidrottslärare är kvinna.

Torsbergsgymnasiet i Bollnäs är sämst i klassen där samtliga sex lärare i specialidrotter är män.

Bertil Lundqvist är avgående rektor och han säger såhär om varför hans skola bara har manliga specialidrottslärare.

– Det är helt enkelt så att det inte är så lätt att få tag på, det är ganska få som finns. Tittar du på kvinnliga fotbollstränare i Hälsingland så vet jag inte som det finns någon sådan till exempel.

Staffangymnasiet i Söderhamn har idrotterna pingis, fotboll och friidrott - samtliga lärs ut av män.

Detta trots att eleverna på skolan nästan är hälften tjejer och hälften killar 17 och 19 respektive.

Marianne Silver, rektor på Staffangymnasiet, håller med kollegan Bertil Lundqvist och menar att det i dag saknas kompetens bland kvinnor för att vara tränare i specialidrotter.

– Det är klart, frågar du tjejerna här så kommer de säkert säga att de vill ha kvinnliga tränare. När det gäller just specialidrotterna så behöver de ha en viss kompetens, vi har inte tillgång till de kompetenserna bland tjejer än.

Gudrun Ekblom är ordförande i Gävleborgs idrottsförbund, hon tycker att männens dominans inom skolornas idrott är problematisk.

– Det känns tråkigt. Målet måste att det ska vara en kvinna på varje gren, för det är ett sätt att höja kvalitén att bredda gruppen instruktörer och lärare. Det är bra att ha kvinnliga förebilder och det handlar om en demokratifråga att alla ska få vara med.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".