Åsa Nilsson är dödsbohandläggare i Gävle kommun.
Åsa Nilsson är dödsbohandläggare i Gävle kommun. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Fler Gävlebor behöver pengar till begravningar

1:41 min

Gävle kommun får gå in och betala allt fler begravningar. Anhöriga måste söka hjälp från socialtjänsten eftersom det inte finns tillräckligt med pengar i dödsboet.

Kommunerna i Gävleborg betalar varje år hundratusentals kronor i begravningskostnader.

Förra året gjordes 98 dödsboanmälningar i Gävle, vilket är en förenklad bouppteckning som görs om det finns lite pengar i dödsboet.

2014 var motsvarande siffra 88. Redan i år har 47 personer via sina anhöriga fått hjälp av Gävle kommun att bekosta sin begravning. 

– Fattigdomen har blivit större, säger Åsa Nilsson, dödsbohandläggare inom socialtjänsten i Gävle. 

När en äldre släkting går bort kan vara första gången de anhöriga får en ordentlig inblick i personens ekonomi. 

– De tror ju att det har funnits pengar som täcker begravningskostnaderna och när de börjar går igenom papper så ser de att det inte finns.

Alla i Sverige har rätt till en värdig begravning. Socialtjänstens begravningsstöd är oftast ett halvt prisbasbelopp, ungefär 22.000 kronor, men kan skilja sig åt från kommun till kommun.

– En enkel begravning, en liten dödsannons, en liten blomma och en liten fikastund kan man få rätt till lite pengar till, berättar Åsa Nilsson. 

Vissa kommuner i Gävleborg, som till exempel Gävle, märker att fler behöver ekonomisk hjälp till begravningar. Men i andra kommuner, som Hofors och Hudiksvall, är utvecklingen den motsatta.

Gruppen som behöver hjälp efter sin död är främst de som ibland brukar benämnas som fattigpensionärer.

– Det är vanliga, fattiga svenskar, säger Åsa Nilsson.

Hur känns det att se den fattigdomen som finns?

– Det är sorgligt. De äldre människorna som jobbat ett helt liv och sedan inte har råd att låta begrava sig.

– Många äldre vill inte ha med socialtjänsten att göra, så får de avsluta sitt liv med att anhöriga får komma och be om hjälp. Det är jättetråkigt, men så är det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista