Lajv, zombier, Airsoft
1 av 7
Idag togs Fönebasen över av levande döda och militärer under lajvet "The Last Departure". Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio
Lajv, zombier, Airsoft
2 av 7
Nils-Petter Löf är en av arrangörerna för "The Last Departure". Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio
Lajv, zombier, Airsoft
3 av 7
Alpha-gruppen från F.U.R.Y säkrade överlevarnas stad. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio
Lajv, zombier, Airsoft
4 av 7
Armégruppen F.U.R.Y var ute och fångade kontrollpunkter. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio
Lajv, zombier, Airsoft
5 av 7
Sjukvårdarna Heart förbereder dagens medicin. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio
Lajv, zombier, Airsoft
6 av 7
Viktiga artiklar för undersökningar av gruppen Siblings of Science. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio
Lajv, zombier, Airsoft
7 av 7
"Summer" vaktar staden mot inkräktare. Foto: Oliver Bergman/Sveriges Radio

På Zombielajvet i Föne skapas helt nya verkligheter

"Ett lajv är som improvisationsteater"
1:33 min

Denna helg tar levande döda över Fönebasen utanför Färila i norra Hälsingland. Det är lajvet "Farmen - Last Departure", om zombies och paramilitära grupper, som nu utspelar sig på den gamla flygbasen. I morse hängde vi med!

Arrangörerna jobbar i skift för att alltid finnas tillgängliga och när jag kommer fram till Fönebasen utanför Färila är Nils-Petter Löf, som klev upp klockan fyra, ute och förbereder den gamla flygbasen för dagens händelser.

Runt 300 personer har rest från hela Sverige, även Norden, för att delta i "Farmen - Last Departure", ett Zombielajv som räcker hela helgen.

– Enkelt förklarat är ett lajv som improvisationsteater, alla som deltar här har en roll. Det finns inget förskrivet manus utan man utgår från sin roll, så är man militär så gör man som militärer gör och är man forskare gör man som forskare gör. Det är lite Cowboys och Indianer fast för vuxna, säger Nils-Petter Löf.

Det är fortfarande tidigt, det är inte många deltagare som är uppe än, så vi tar en kaffe och åker sedan ut för att vara redo. I Nils-Petters Jeep har han en radio som snappar upp alla deltagande falangers egna radiokanaler.

Radion går igång och vi får veta att en av ambulanserna som används i Lajvet har problem med en kompressor.

Vi hittar Matilda, eller som hon heter i lajvet: Tawarin, längs den gamla flygbanan.

Hon är sjukvårdare och tillhör falangen "Heart". Nils-Petter får igång kompressorn och jag följer med Tawarin i ambulansen.

Du är alltså sjukvårdare?

– Det stämmer, så är någon skadad så ropar de på "Medic" och vi är förhoppningsvis i närheten då! säger Tawarin.

Kan man bota ett zombiebett?

– Om någon blir biten så har vi "Bite-Kits" och om nån har en skada har vi en tabell vi följer. Har personen i fråga riktig otur så har sjukvårdaren kommit ner på tabellen till en viss punkt där personen blir död direkt, utan att vi kan göra något. Tyvärr, säger hon.

Vi är på väg till "Hearts" hembas, deras sjuktält där det verkar ha varit allt annat än lugnt denna natt.

De som skiftjobbat under natten berättar att de fick fly undan en hord av zombier och göra upp med en av de fientliga falangerna "Ghost".

Inget säger att alla falanger måste vara vänner med varandra, och då deltagarna har fria händer med handlingen så kan vad som helst hända.

Efter att ha sett till så att "Heart" hade allt de behövde åker jag och Nils-Petter vidare. Vi åker rakt ut i skogen där den större delen av striderna tar plats.

I bilen sprakar radion med engelska och svenska röster, det är lättare att kommunicera på engelska då en del av deltagarna är hitresta från Danmark, Finland eller Norge. 

– Svenska och danska är väl inte riktigt kompatibla, även om man förstår varandra. Så vi försöker hålla oss till Engelska, säger Nils-Petter Löf.

Men att folk reser hit från hela Sverige och Norden, detta är en stor grej?

– Det är en väldigt stor grej. Spel i den här storleken är inte vanliga i Sverige. Där det är fler än 300 spelare så finns kanske sex, sju stycken, säger Nils-Petter Löf.

Vi blir stoppade av ett gäng militärer som tydligen tagit över en kontrollpunkt i skogen och Nils-Petter påminner om att gå ut ur bilen med händerna uppsträckta...

När alla är i sin roll kan det vara svårt att skilja vän och fiende och Nils-Petter vill inte ta några chanser.

Men det danska kommandoteamet är lugna och jag pratar med deras befäl, de ska tydligen vakta denna punkt de kommande 40 minuterna för att vinna poäng till sin falang.

Are you expecting an attack? 

– We always expect an attack. But we are well prepared and FA, our enemies, are not as good as we expected, säger den danske kommandosoldaten.

Nils-Petter Löf och jag lämnar området innan vi får veta om punkten blir bestridd eller inte. För även jag vet att det inte är riktiga vapen känns en krigszon inte som ett bra sätt att spendera resten av sin fredag.

Lyssna på hela reportaget från Zombielajvet här nedan!

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".