Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stor alzheimerstudie ska hitta effektivare mediciner

"Vad var det jag skulle göra?"
1:48 min
Yvonne Kingbrandt i Gävle.
Yvonne Kingbrandt på södra kolonin i Gävle. Foto: Lotta Persson/Sveriges Radio.

Trots intensiv forskning under 20 år har ingen lyckats ta fram några mediciner som kan bota alzheimer. Yvonne Kingbrandt fick diagnosen alzheimer mitt i livet som 55-åring. 

Den nya femåriga studien heter EPAD och är en av de största studierna i Europa när det gäller alzheimer.

Läkemedelsföretag, forskningsinstitut och patientorganisationer ska delta i studien som finansieras av EU. 

Genom att samla en bred kompetens hoppas forskare att studien ska leda till nya behandlingsmetoder och läkemedel för personer med alzheimer. 

Yvonne Kingbrandt från Gävle har levt med sjukdomen i åtta år. Det var åren innan hon fyllde 55 som hon började uppleva förändringar. 

De första tecknen var att hon inte kunde inte stava och formulera sig på samma sätt som förut.

Från att ha varit väl förberedd och pedantiskt kunde hon plötsligt glömma bort möten på arbetet.

– Man tittar i almanackan och försöker leta upp var sjutton det var jag skulle vara och göra, säger Yvonne Kingbrandt om tiden innan diagnosen. 

6 000 personer ska delta i studien. Det kan vara friska personer som löper en risk att utveckla alzheimer och personer som är i ett tidigt skede av sjukdomen, då inga symptom har börjat. 

– De sista 20 åren så har vi haft ungefär 200 hundra negativa studier. Nu samlar vi ihop kompetens både från akademi och industri och försöker att hitta nya lösningar för att göra kliniska prövningar för Alzheimers sjukdom, säger Miia Kivipelto, professor på Karolinska institutet. 

I Sverige är det flera personer som ska vara med i studien. Bland annat ska patienter från minnesmottagningen på Karolinska sjukhuset vara med i ett första skede. 

Alzheimer är en av våra stora folksjukdomar. Idag har omkring 160.000 personer i Sverige något slags demenssjukdom och antalet väntas fortsätta öka. År 2030 väntas antalet patienter att ha fördubblats.

Att skjuta upp ett insjuknande skulle få stor betydelse för den sjuke, anhöriga och samhället. 

– Man har räknat, om man skulle kunna försena insjuknandet med fem år så skulle man minska antalet patienter med 50 procent, säger Miia Kivipelto. 

Både Yvonnes mamma och mormor hade alzheimer och Yvonne är den tredje generationen som insjuknar. Hon skriver varje dag om sjukdomen på sin blogg och har mellan 8.000 och 10.000 besökare per månad.

Yvonne lever i nuet och menar att det viktigt att fortsätta att göra saker. Därför köpte hon en kolonilott för att kunna påta i trädgården.

Sedan några år bor hon ensam i Spanien under ett par vintermånader. Då med hjälp av sin bror som också bor där.

– Jag har tur som har stöd från min make och barn. Min mamma blev övergiven och jag tog hand om henne när hon var i slutskedet av sin alzheimer. Det var samtidigt som jag själv fick min diagnos, berättar Yvonne.

Hon tänker inte så mycket på framtiden. 

– Jag försöker att undvika det ärligt talat. Jag hoppas att jag ska få många år till, säger Yvonne Kingbrandt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".