Bollnäs missade i planeringen säger Stefan Permickels (S) ordförande Kommunfullmäktige i Bollnäs.
Bollnäs missade i planeringen säger Stefan Permickels (S) ordförande Kommunfullmäktige i Bollnäs. Foto: Agneta Sundberg/Sveriges Radio

Nya medborgare hälsas välkomna i dag - men inte i Bollnäs

"Det är en miss av oss"
1:10 min

Runt om i länet firas i dag Sveriges Nationaldag med underhållning i olika former. Och som traditionen bjuder brukar även nya svenska medborgare hälsas välkomna den här dagen. Men inte i Bollnäs det här året.

I dag på Nationaldagen hälsas ny medborgare välkomna i flera kommuner, men inte i Bollnäs.

– Det är en miss av oss. Vi kom för sent igång med planeringen. Vi hade tänkt ha en välkomstceremoni, säger kommunfullmäktiges ordförande Stefan Permickels.

Hur kommer det sig att ni inte tänkt på det långt tidigare?

– Vi hade inte utsett någon ansvarig utan alla funderade på sitt håll och då insåg vi att det blir för kort tid, förklarar Stefan Permickels.

På Ljusdals hembygdsgård hålls idag medborgarskapsceremoni. Så även i Gävle där 707 personer fick sitt svenska medborgarskap förra året. På Hälsingegård Löka i Alfta hälsas nya medborgare i Ovanåkers kommun välkomna av kommunfullmäktiges ordförande Bertil Eriksson (KD). 
Men nya medborgare i Bollnäs, dom får vänta till hösten med att bli uppvaktade av kommunen.

– Preliminärt har vi pratat om FN-dagen 24 oktober eller i samband med den. Då kommer vi att uppvakta alla som fick medborgarskap 2014 och 2015.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".