Martin Strandberg är virkesområdeschef på Mellanskog.
Martin Strandberg är virkesområdeschef på Mellanskog. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

App i mobilen ska minska markskador i skogen

1:40 min

Skogsägarföreningen Mellanskog, med många ägare i Gävleborg, har tagit fram en app som skogsentreprenörer kan använda för att få bättre översikt på hur skogen ser ut och på så sätt undvika markskador.

Appen med kartan över markfuktigheten som Mellanskog tagit fram bygger på en laserskanning som gjordes över Sverige för 4-5 år sedan.

Då registrerades minsta lilla kulle och man fick en bra bild över hur landet ser ut.

Utifrån det kunde man sedan lägga på information, exempelvis var det blir vattensamlingar när det regnar och var marken är som mest fuktig. 

Maskinerna som används för att avverka skog väger 15-20 ton och om man kör med dem på mark som är för fuktig kan skogen lätt ta skada.

– Skulle man få en markskada på fel ställe i närhet till vatten kan man få ut läckage av tungmetaller i vattnet och det vill man ju definitivt inte, för det kan ju påverka både djur och fiskliv, säger Martin Strandberg som är virkesområdeschef på Mellanskog i Sörmland.

Vi står i en björkskog utanför Björnlunda som ska gallras om några dagar. Här visar kartan blått och markfuktigheten är alltså hög.

Fredrik Bergström är skördarförare och den som kommer göra jobbet. För honom är appen ett bra hjälpmedel.

– Du har ju den i telefonen och kan ta upp den när som helst, oavsett om du är hemma eller i skogen. Planeringen fungerar mycket bättre när man har tillgång till allt från början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista