"Tomt efter en sådan boxare och personlighet"

"Han var en stor man i mina ögon"
1:38 min

Boxningslegendaren Muhammad Ali är död. 76-årige boxningseldsjälen Leif Rosenberg från Gävle minns en epokförändrande person – både i och utanför ringen. 

Boxaren Muhammad Ali avled tidigt på lördagen efter andningssvårigheter som förvärrades av han sedan länge han led av sjukdomen parkinson.

76-årige Leif Rosenberg från Gävle, med ett 40-årigt boxningsengagemang bakom sig i boxningsklubben BK Falken, blev tagen när han nåddes av beskedet om Muhammad Alis död. 

– Visst känns det lite tomt efter en sån man. Lite kännbart. Man blir lite rörd. Det var en stor personlighet och en stor man i mina ögon. 

Muhammad Ali ansågs vara en av de bästa boxarna genom tiderna. När han slutade boxas 1981 hade han 56 segrar och bara fem förluster i bagaget.

Han var även en viktig förkämpe för de svartas rättigheter i USA och känd för sin vägran att strida för USA i Vietnamkriget.

Så han var en stor idol för dig? 

– Ja, genom att han var så pass skicklig i sin boxningsutövning. Fruktansvärt duktig. 

Hur påverkade han boxningen i Gävle och i Sverige? 

– På många sätt. Många försökte efterlikna hans stil. Många av de som man tränar i dag har honom som sin förebild. Pratar man boxning vet ju alla vem han var och är. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".