Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Cancerföreningar kraftsamlar för att nå ut

Publicerat lördag 4 juni 2016 kl 12.43
"Dåligt att folk inte vet om att vi finns"
(1:38 min)
Tommy Edbom, Cancerföreningen Gävleborg, Kenneth Rubensson, Mun & Halscancerföreningen Gävleborg, Suzan Hindi, Sonja Raste och Lena Öberg, Bröstcancerföreningen Maria, Eva Larsson, Lungcancerförbundet Stödet, Hans Joelsson och Urban Sjöström, Prostatacancerförbundet och Maja Hemström, Gyncancerföreningen Fjärilen.
1 av 2
Tommy Edbom, Cancerföreningen Gävleborg, Kenneth Rubensson, Mun & Halscancerföreningen Gävleborg, Suzan Hindi, Sonja Raste och Lena Öberg, Bröstcancerföreningen Maria, Eva Larsson, Lungcancerförbundet Stödet, Hans Joelsson och Urban Sjöström, Prostatacancerförbundet och Maja Hemström, Gyncancerföreningen Fjärilen. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.
Per Fessé, cancersamordnare inom Region Gävleborg.
2 av 2
Per Fessé, cancersamordnare inom Region Gävleborg. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Sex cancerföreningar arrangerar under lördagen för första gången Cancerföreningarnas dag på Stortorget i Gävle. Syftet är att bli bättre på att fånga upp och nå ut till människor som drabbats av cancer.

I ett stort vitt tält samlades under måndagen lokalavdelningarna av de sex cancerföreningarna: Cancerföreningen Gävleborg, Prostatacancerförbundet, Bröstcancerföreningen Maria, Gyncancerföreningen Fjärilen, Lungcancerföreningen Stödet och Mun & Halscancerföreningen.

För en del som drabbas av cancer tar det tid innan de hittar till föreningarna. De kan då reagera med förvåning, berättar Tommy Edbom, ordförande för Cancerföreningen Gävleborg. 

– Jaså, finns det sånt där man kan prata med någon som har råkat ut för samma sak? Det visste jag inte att det fanns.

Men nu hoppas föreningarna på att bli bättre på att nå ut. 

– Nu har vi gått ihop och det här ser lovande ut. 

Drygt 1800 personer får varje år en cancerdiagnos i länet. Patientföreningarna är kritiska till att de inte får lämna sin broschyr i väntrummet på sjukhuset längre.

Men Per Fessé, cancersamordnare inom Region Gävleborg, säger att alla cancerpatienter ändå får information om föreningarna via dokumentet "Min vårdplan".

– Varje patient som får en diagnos får också med sig information om den berörda föreningen, säger han. 

Flera nära anhöriga till Tommy Edbom har gått bort i cancer. Han vet hur man ska hantera när närstående drabbas.

– Lyssna, och kanske ge en kram när du går. Lova att du kommer tillbaka. Och kom tillbaka. Det är viktigt.

Samtidigt tycker inte Tommy Edbom att man ska stigmatisera sjukdomen för mycket.

– Det är inte så farligt. Det är inte det. De flesta överlever i dag. Se på mig, jag har åkt dit tre gånger nu. Men jag ska fortfarande bli 91 år gammal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".