Mattias Nyström, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Gävle vittnar om en tuff arbetsmiljö på socialtjänsten.
Mattias Nyström, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Gävle vittnar om stress på socialtjänsten i Gävle. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Stor press – nästan alla ensamkommande barn-handläggare har slutat

"Man kan stå med enheter som till stor del saknar personal"
1:33 min

Förra våren slog personalen på enheten för ensamkommande barn på socialtjänsten i Gävle larm om en tuff arbetssituation. Sedan dess har så gott som alla handläggare slutat.

Flera enheter inom socialtjänsten i Gävle går på knäna. Ensamkommande barn-enheten har levt under stor press under ett och ett halvt år, med en pik under hösten. 

– Det har varit väldigt tufft. Den som jobbat längst började i augusti på ensamkommande gruppen. Så alla som var med i våras och signalerade om bekymren har slutat, säger Mattias Nyström, ordförande för Akademikerförbundet SSR i Gävle. 

Socialtjänsthandläggarna har exempelvis fått försöka hitta boenden till ensamkommande barn, trots att det knappt funnits några platser.

– Man måste hitta lösningar. Som ibland kanske inte ens finns.

Sedan januari i år har 40 personer slutat eller bytt tjänst inom socialtjänsten i Gävle. En del är naturliga tjänstebyten, på grund av en omorganisation. Men andra har slutat just på grund av arbetsbeslastningen. Flera har även blivit sjukskrivna.

– Man kommer inte upp på morgonen. Man gråter på jobbet. Oftast tappar man strukturen som är viktig när det gäller utredningsarbete.

Kvar på enheten sedan före förra sommaren finns endast en person som under den här perioden arbetat som tillförordad chef. Det har även funnits två handläggare som började 2014. Den ena slutar nu i dagarna, och den andra har varit ledig och börjar vid som återkomst på en annan enhet. 

Mitt i allt det här har socialtjänsten genomfört en stor omorganisation.

– Det var faktiskt rent ut sagt väldigt fel att göra det. Vi tycker att man skulle ha fokuserat mer på att lösa de akuta sakerna som faktiskt hände.

Under våren har familjestödet, dit föräldrar kan ringa för att få stöd, tvingats hålla stängt. Handläggarna har fått hjälpa till på enheten för ensamkommande barn.

Om inte Gävle kommun gör något drastiskt kommer flykten från socialtjänsten att fortsätta, tror facket.

– Det kan absolut vara så att man står med enheter och arbetsgrupper som inte helt men till stor del saknar personal. Så pass illa är det tror vi.

Hör socialchef Mats Collin svara på hur handläggningstiderna påverkats av personalflykten från socialtjänsten här

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".