Demensvård Musik Gävle
Beredda att ta ton! F.v. Siv Nyberg, Anna-Lena Johnsson, Linda Schledermann och Gunilla Södergren. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio

Vårdarsång ska hjälpa dementa

8:30 min

"Musik som brobyggare" kallas ett försök att förbättra kommunikationen mellan vårdpersonalen och de demenssjuka i Gävles vård- och omsorgsboenden. Musik ska bli ett nytt och medvetet sätt att få kontakt med den demenssjuke och underlätta dagliga rutiner.

20 års forskning har inte lett fram till något botemedel för de 160 000 personer i Sverige som lider av demenssjukdom, men det är känt att musik kan ha lindrande och individuell positiv verkan på den sjuke. Alla har en relation till musik konstaterar Siv Nygren, projektledare för ”Musik som brobyggare":

– Därför ska vi nu leta fram patienternas tidiga musikminnen. Man kommer kanske inte ihåg vad som hänt i dag eller i går, men man kommer ofta ihåg musiken från mycket tidigt i livet - det kan vi använda för att få kontakt med den sjuke, förklarar hon.

Musiken ska sedan "sättas in" i konkreta vårdsituationen, nästan som en medicin:

– Ja, vid exempelvis depression ska vi kunna spela musik som vi vet att den sjuke blir glad av och även i vardagliga situationer som måltider och dusch ska både personalen och anhöriga kunna använda musik på ett strukturellt och funktionellt sått, säger Siv Nygren

Hon är inte främmande för att "vårdarsång" kan komma att bli ett begrepp inom demensvården i Gävle. Att sjunga om det sker underlättar nämligen den demenssjukes uppfattning om vad som i ögonblicket ska göras:

– Om man exempelvis sjunger " Vi går över daggstänkta berg", så vet ju den sjuke direkt att det handlar om att röra sig. Då blir det lättare att komma ur sängen, skrattar Siv Nygren

Projektet ska pågå i tre år och är ett samarbete Studieförbundet Vuxensko­lan Gävleborg, Gävle Demensförening, Omvårdnad Gävle och SPF Seniorerna Ankaret Gävle. Det finansieras med stöd av Allmänna Arvsfonden och utbildning har redan kommit igång vid två av boendena och metoden vilar på vetenskaplig grund, försäkrar Siv Nygren:

– Musik utlöser en mängd hormoner och signalsubstanser i hjärnan som kan underlätta kontakten med den demenssjuke. Det finns studier som visar att just musiken kan tränga in i en också ganska skadad hjärna, säger hon.

Så väl anhöriga som personal och volontärer ska delta i utbildningen och vid Omsorgsboendet Fleminggatan i Gävle har personalen redan nappat på idén:

– Vi hoppas att musiken ska bli ett verktyg som för oss litet närmare brukarna. Att den blir en hjälp i det dagliga arbetet, säger Anna- Lena Johnsson som vid det här laget har jobbat i sju år vid Fleminggatan.

Kollegan Gunilla Södergren instämmer:

– Jag tror att det blir bra när man väl kommer in i metoden och alla får en samsyn. Vi har redan börjat sjunga så smått efter lunch och det verkar fungera, säger hon.

Just samsyn om arbetsmetoden och att den individuellt anpassas efter varje brukares behov är avgörande för om projektet ska bli en framgång. Det säger också Linda Schledermann, enhetschef vid Fleminggatan.

– Erfarenheten har visat att gruppaktiviteter inte passar demenssjuka. Det blir för mycket ljud och intryck. Grundtanken med "Musik som brobyggare" är därför att musiken ska anpassas efter vad var och en behöver och mår bra av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista