Lisa krigar mot ALS.
Lisa krigar mot ALS. Foto: Linnea Johansson/Sveriges Radio.

Lisa krigar mot ALS

"Jag har cyklat runt och njutit, trots motvind och uppförsbacke"
0:44 min

Ett löparknä stoppar inte Lisa Kriga från Valbo. Hon tar sig just nu mellan Göteborg och Umeå i kampen mot ALS och stannade till på hemmaplan i Valbo. 

Sjukdomen ALS tog Lisa Krigas farbrors liv. Nu reser hon från Göteborg till Umeå i jakt på mer kunskap om sjukdomen. P4 Gävleborg träffade henne när hon stannade till på hemmaplan. 

Det började med att Lisa Krigas farbror Jan kände sig lite yr. Läkarna trodde först att det var borrelia. Men till sist insåg de var det var.

– Han fick diagnosen ALS lagom till sin 70-årsdag, berättar Lisa Kriga.

I början av maj 2016 gick farbrodern Jan bort.

Lisa Kriga kände att hon ville göra någonting konkret i kampen mot ALS. Men hon kunde varken bidra med speciellt mycket egna pengar eller med expertkunskap.

Istället bestämde hon sig för att cykla och springa i kampen mot sjukdomen.

På sin resa stannar hon till vid de fyra städer i Sverige där det forskas om ALS. Väl på plats vid slutmålet i Umeå ska hon lämna över en check från sin insamling till Hjärnfondens representant på den internationella ALS-dagen den 21 juni.

När P4 Gävleborg träffar Lisa Kriga så har hon lagt 74 mil bakom sig och ska ha en vilodag på hemmaplan i Valbo. Hon är taggad inför fortsättningen av resan och har lärt sig mycket om både ALS och om sig själv, trots flera motgångar på resan.

– Jag fick lära mig att uppskatta det jag har. Jag har cyklat runt om njutit, trots motvind och uppförsbackar. Jag är möjligheten att göra en sådan här sak. Det är fantastiskt.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".