Region Gävleborg inför nötförbud

0:45 min

Nu ska det bli nötfritt i Region Gävleborgs lokaler. Beslutet togs efter ett medborgarförslag som Anette Torvidsson Eriksson från Astma- och allergiföreningen region Mellannorrland skrivit.

– Det handlar om en trygghet. Man ska kunna ringa till ambulansen eller åka in till akuten utan att tänka på att någon kan sitta och äter jordnötter i ambulansen. Vi vill att det här ska vara en trygg zon. Sedan kan man ju vara inlagd på sjukhuset och då ska man inte heller behöva oroa sig för att någon i rummet bredvid eller i samma sal äter jordnötter. Det är många som har jordnöt och nötallergi, säger Anette Torvidsson Eriksson.

"Anställer inga nötpoliser"

Det var hon och Astma- och allergiföreningen som skrev ett medborgarförslag som regionfullmäktige ställde sig bakom i december. Nu ska nötförbudet införas och det kommer att göra det genom att det börjar skyltas nu i veckan, berättar Hannah-Karin Linck (C) som sitter i regionstyrelsen.

– Vi har lyssnat på Astma- och allergiföreningen. När det gäller matsalen i dag så är nötterna redan borttagna och på vissa kiosker och där kommer det bli så att man kommer inte kunna köpa nötter på sjukhuset. Med kallelser som man får kommer det också att stå att det är nötfria lokaler. Vi kommer ju inte anställa några nötpoliser som går och kollar i väskor utan vi vädjar till människor att man respekterar det här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista