Bostadsöverskottet nästan borta i Hofors

1:41 min

Den sista kommunen i Gävleborg ser nu ut att bli av med sitt bostadsöverskott. Istället för att riva lägenheter totalrenoverar nu Hoforshus för att möta den ökade efterfrågan. 

Efter årtionden av rivningar har det blivit tryck på lägenheter i Hofors.

Under de senaste 30 åren har Hoforshus gjort sig av med mer än hälften av sina lägenheter. Trots rivningar har många lägenheter stått tomma.

– Vi har kanske legat i snitt på 100-150 lägenheter. Fast vi har rivit har det liksom käkat tillbaka, och vi har fortfarande haft 150 tomma lägenheter, fortsätter Marcus Wallin. 

Men nu verkar trenden ha vänt. Bostadsöverskottet har krympt ordentligt. Nästan alla de 50 lägenheter som nu står tomma har så stora renoveringsbehov att de inte går att bo i.

– Vi har inte så många tomma lägenheter att erbjuda våra hyresgäster, säger Marcus Wallin, fastighetschef för Hoforshus. 

Men det ska det bli ändring på. Till årsskiftet ska 14 av lägenheterna helrenoveras. I en tvåa på Rönningen arbetas det just nu för fullt. 

– Det var en rejäl vattenskada. Vi har fått riva ut det mesta och göra om det, berättar Mattias Mattson som sitter och arbetar i köket. 

När bostadsöverskottet i Hofors krymper kan den sista kommunen med ett överskott på bostäder nu försvinna.

I alla andra kommuner finns det ett underskott på lägenheter, enligt färska siffror från länsstyrelsen.

Att nu renoveras istället för att rivas kan betyda mycket för samhället tror Marcus Wallin.

– Jag tänker på när jag åker runt och det gapar svart. Jag ser hellre att det finns lampor i fönsterna än att det gapar tomt.

Nu står vi i en lägenhet. I höst kommer någon kunna flytta in här. Den har stått tom i mer än tio år. Hur känns det här?

- Det känns jätteroligt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista