EXTRA: Sandvikenbor dömda för rekordstor människosmuggling

1:20 min

En man och hans två söner från Sandviken har dömts i vad som kan vara Finlands största människosmugglingshärva någonsin. Flyktingar från Irak gömdes i en lägenhet i Gävle innan de smugglades vidare till Finland. 

Flyktingarna, främst unga män från Irak, smugglades in i Sverige via Österrike av en organisation med starka kopplingar till Gävleborg, vilket tidningen Nya Åland berättat om.

Rasmus Friman är förundersökningsledare vid gränsbevakningen vid Åbo/Finland.

– De hade smugglat ungefär 150 personer via Sverige till Finland under en tidsperiod på sju-åtta veckor förra sommaren, säger han. 

– De har hyrt en lägenhet i Gävle där de asylsökande tillfälligt har inkvarterats tills de har varit så pass många att de gemensamt har transporterats till Finland, säger Rasmus Friman. 

Totalt fem personer har nu dömts i Egentliga Finlands tingsrätt för grovt ordande av olaglig inresa. Tre av dem bor i Sandviken.

Det är den 45-åriga ledaren som får fem år fängelse. Även hans två söner döms för sin inblandning. Den ena sonen, en 22-årig man, döms till tre års fängelse och den andra sonen, en 25-årig man, döms till villkorlig dom på ett år och elva månader.

Den 45-åriga ledaren greps på en färja i Mariehamn i augusti förra året i samband med en smugglingsresa.

Flyktingarna har fått betala stora summor pengar till sina smugglare. Totalt ska smugglarna ha tjänat runt 2,5 miljoner svenska kronor på drygt åtta veckor. 

Domen berör totalt 24 smugglingstillfällen som skett via bil från Haparanda till Torneå, passagerarfärjor via Åbo och reguljära flyg direkt till Helsingfors.

Det här kan vara om Finlands största smuggelhärva genom tiderna, tror Rasmus Friman vid gränspolisen.

- Vad jag följer med i svensk media så har jag inte sett något motsvarande fall i Sverige heller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista