Mygginvasion i Ockelbo

0:50 min

Ockelbo har invaderats av myggor i år. På sociala medier skriver många som bor i kommunen att de knappt kan vistas utomhus på grund av myggen.

– Det har varit fullständig invasion. Det är slut på myggtabletter överallt och barnen tvingas vara inne. Vi måste sitta så nära de så kallade myggjagarna som möjligt för annars går det inte att existera, säger Gunlög Söderström i Ockelbo.

Eftersom det inte görs några kontroller av myggbeståndet i Ockelbo, som det görs kring nedre Dalälven, så är det svårt att svara på vad den ökade andelen myggor beror på, säger myggforskaren Jan Lundström till P4 Gävleborg.

Enligt honom kan det röra sig om samma stickmygga som finns kring nedre Dalälven. Han nämner också att den så kallade Ockelbosjukan som sprids från myggor brukar dyka upp med sju års mellanrum, och i år är ett sådant sjunde år.

Ockelbobon Gunlög Söderström undviker i alla fall att sitta i sitt uterum där myggen har flyttat in.

– Jag har pratat med gamla Ockelbobor som bott här länge och de har aldrig varit med om något liknande, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista