Fyrskeppet Almagrundet. Foto: Mats Wiberg
Fyrskeppet Almagrundet. Foto: Mats Wiberg

Förstörelse på fyrskeppet Almagrundet

I helgen är det de Internationella fyrdagarna - en högtidsstund för Svenska Fyrsällskapet då allmänheten får tillträde till ett 70-tal fyrar runt om i Sverige. För fyrskeppet Almagrundet i Gävle grumlas dock glädjen av att tjuvar två gånger denna vecka gjort besök ombord.

Det är naturligtvis extra glädjande att Gävle nu har fyrskeppet Almagrundet som ett givet besöksmål - men Mats Wiberg, ordförande i Almagrundets vänner är ändå så arg och upprörd att han haft att sova i natt:

– Ja, jag har mest legat och varit uppriktigt förbannad! Det känns bittert att behöva uppleva så mycket meningslös oreda, säger han.

Orsaken till Mats Wibergs upprördhet är två inbrott på Almagrundet, det första det andra natten till fredagen. Vid det första tillfället stals 12 vingmuttrar av mässing från fartygets ventiler, vid det andra bröts en mahognydörr till mässen sönder och fler mässingsföremål försvann. Skrotvärdet är obetydligt, men det stulna är ändå oersättligt, säger Mats Wiberg.

– För oss är vingmuttrarna ovärderliga. De tillverkades 1896 på Brodinska varvet och kan naturligtvis inte ersättas!

Stölderna stoppar dock inte möjligheten för alla att i dag och i morgon göra ett besök på det ärevördiga fyrskeppet. Även andra fyrar som Bönan, Limö fyr och Storjungfrun håller öppet för allmänheten, men Mats Wiberg konstaterar att den i Gävle centralt placerade Almagrundet självklart är mest lättillgänglig.

– Åtminstone för oss i Gävle. Och så ligger hon mig självklart närmast hjärtat, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".