KRÖNIKA NIKLAS FOLKEGÅRD

Rullsands semesterrebeller

3:39 min

Fruktansvärda scener utspelar sig just nu överallt på Rullsands havsbad. Ångestskriken rullar över sanddynerna. Desperata människor klamrar sig fast vid sina badhanddukar och kylboxar och ber om nåd. Det är semestern som håller på att ta slut.

Fram till i fredags var det här en idyllisk plats. Människor låg utspridda i sanden och läste pocketböcker, käkade solvarma räkostmackor eller grillade sönder nåt djur. Då och då trippade människorna ut i vattnet och sa nåt om att det var så långgrunt att man skulle kunna gå till Finland. Och alla skrattade som att det var första gången de hörde det skämtet. Det var det inte, men det hade liksom blivit en tradition.

Skärpning eller distansarbete

I lördags var det nån som råkade säga att semestern snart är slut. Hela stranden blev som förbytt. Folk blev stirriga i blicken, fick andnöd och mådde illa. Några gav upp direkt och körde hem för att kunna börja jobba redan nu i måndags. Men en liten grupp frihetstörstande semesterrebeller klamrade sig fast vid ledigheten med några välriktade mejl till sina arbetsgivare. Några tog ut extra komp, andra kontaktade sin arbetsplats och föreslog en veckas distansarbete. Allt för att få ytterligare en vecka i frihet.

Sen blev det bråttom för att hinna få ut maximalt av den sista tiden. Semesterrebellerna överlastade sina mackor med räkost. De sprang upp och ner i vattnet och rullade sig i solen för att få maximalt antal melanom på kroppen. På varje utandning drog de det gamla skämtet om att det är så långgrunt att man kan gå till Finland. Och som de skrattade.

Men redan i måndags började verkligheten komma ikapp rebellerna. Det var som att hela semestern tappade all sin lyster när den gick så fort. Vattnet slutade vara skönt. Räkosten slutade vara god. Och det gamla skämtet om att det är så långgrunt att man kan gå till Finland slutade vara roligt. Det hindrade inte rebellerna. De lade i ytterligare en överväxel. Sanddynerna på Rullsand dånade av skratt och dignade av räkost. Men i verkligheten såg människorna livrädda ut.

Samtidigt började arbetsgivarnas mejlsvar komma in. Kompen var slut eller måste meddelas minst två veckor i förväg. Distansarbete var antingen uteslutet, eller så skulle det granskas så hårt att man faktiskt skulle vara tvungen att arbeta. Halva rebellgruppen gav upp direkt och lämnade stranden gråtande.

Hämtad med våld

Igår kväll kom arbetsgivarna hit för att hämta sina anställda med våld. Hela natten har de släpat upp konsulter och industriarbetare från stranden och satt dem i transportbuss för avprogrammering och resa till arbetsplatsen. Nu på morgonen är det bara några få semesterfirare som gör motstånd på stranden. Går man nära arbetsgivarnas transportbuss kan man höra det gamla skämtet om att det är så långgrunt att man kan gå till Finland. Men ingen skrattar.