Ny forskning visar att pojkar som fått diagnosen Aspergers syndrom som barn kan lära sig att hantera symptomen och leva ett bra liv som vuxna.
Ny forskning visar att pojkar som fått diagnosen Aspergers syndrom som barn kan lära sig att hantera symptomen och leva ett bra liv som vuxna. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Ny forskning visar att Aspergers syndrom kan tränas bort

"De lever det liv som de vill ha"
0:53 min

En grupp forskare, bland annat psykologen Adam Helles i Gävle, har undersökt hur det gått för den första gruppen pojkar i Sverige som fick diagnosen Aspergers för drygt 30 år sedan. Resultatet visar att 20 procent av pojkarna inte längre uppfyllde kriterierna för diagnosen i vuxen ålder.

Forskningen har skett vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Psykologen Adam Helles som jobbar inom barn- och ungdomspsykiatrin i Gävle har skrivit avhandlingen.

– När de är vuxna är det ungefär 20 procent som inte uppfyller diagnosen Aspergers syndrom. De fungerar väl och lever det liv de vill ha, säger han.

Forskningen visar att de här personerna i vuxen ålder inte är begränsade av de svårigheter de hade som barn.

– Det verkar som om vissa lär sig att träna på sina färdigheter, eller bli bättre på att dölja sina svårigheter. De har i alla fall inte längre ett funktionshinder som hindrar dem i livet, säger Adam Helles.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".