Kerstin Monk hyllar äldreomsorgens HBTQ-utbildning

0:58 min

Nu ska all personal inom Gävle kommunens äldreomsorg utbildas i HBTQ-frågor. Men forskningen kring HBTQ-personer av den äldre generationen är knapp, konstaterar 71-åriga Kerstin Monk från Gävle som själv är homosexuell.

Initiativet om att HBTQ-utbilda all personal kommer efter att ett tiotal biståndshandläggare utbildats.

Forskningen kring äldre HBTQ-personer är dock liten och gruppen är marginaliserad. Det kan Kerstin Monk från Gävle som är 71 år och homosexuell vittna om.

– De som är äldre än jag har säkert i hela sitt liv levt i hemlighet i garderoben och har gjort allt för att dölja hur de egentligen känner och vilka som de egentligen älskar, säger Kerstin Monk.

Vad kan kommunerna och samhället göra för att göra det lättare för äldre HBTQ-personer att känna sig trygga och inkluderade?

– Jag tycker det är ett fantastiskt initiativ att man har genomfört den här utbildningen i omvårdnadsförvaltningen, för det öppnar en medvetenhet, säger Kerstin Monk och fortsätter:

– Men det är viktigt att den fortsätter, att kunskapen sprids, kanske inte bara i omvårdnadsnämnden utan i alla sammanhang där äldre personer vistas, till exempel hälsocentraler eller sjukhus.