Brandfarliga möbler installerades på studentboende

1:24 min

På ett nytt studentboende i Gävle installerades 168 badrumsskåp som visade sig vara brandfarliga. Företaget som säljer skåpen försöker nu spåra vart skåpen tagit vägen för att kalla tillbaka dem, men vet ännu inte var alla är.

Just nu pågår inflyttningen och inskolningen för nya studenter på Högskolan i Gävle. Det innebär bråda dagar för kommunen att ordna studentbostäder, men ibland går det lite för fort.

I det nya studentbostadshuset vid Högskolan installerades nämligen brandfarliga möbler i badrummen.

– Vi hittade en badrumsmöbel som hade kraftiga brännmärken i det och en överhettningsskada i spotlighten, säger Magnus Östlund som är brandinspektör på Gästrike räddningstjänst och som undersökt fallet.

Det var i oktober förra året som räddningstjänsten fick ett samtal från en orolig förälder till en nyinflyttad student i boendet på Kungsbäcksvägen bredvid Högskolan i Gävle.

Föräldern uppgav att brand var nära att starta i ett badrumsskåp i lägenheten. Dörren till skåpet hade stått öppen och när studenten kom in i badrummet rykte det från skåpdörren som hade blivit svart och bränd.

För att förhindra brand bytte fastighetsägaren Gävle Studentbostäder AB ut samtliga lampor i 168 badrumsskåp som fanns installerade i huset.

Räddningstjänsten såg allvarligt på händelsen och skrev en tillsynsrapport för att förhindra bränder i andra hus där skåpen finns.

– Vi fick reda på att det satt fel lampor i skåpen, säger Magnus Östlund.

Ahlsell AB säljer skåpen under eget varumärke, men de tillverkas i Polen.

Och enligt produktchef Patrik Jareman försöker företaget nu spåra alla skåp som sålts i Sverige. Men ett fåtal av de brandfarliga skåpen är fortfarande inte lokaliserade, företaget vet inte vart de tagit vägen.

Räddningstjänsten kräver åtgärder, säger Magnus Östlund.

– Vi tycker att de kan följa upp det och se vad som hänt i leveranser och se till så att det inte sker igen.