Polisbil på väg
Foto: Magnus Hansson/Sveriges Radio

Ny ledningscentral för polisen i Region Mitt kan ställa till problem

"Vi försöker med erfarenhetsutbyte"
1:09 min

Just nu pågår arbetet med att flytta över polisens länskommunikationscentral i Gävle till Uppsala. I november ska flytten vara klar men det är få av de anställda i Gävle som följer med till Uppsala.

Polisdistrikten i Sverige slås ihop till större regioner och det här gör att det blir en gemensam ledningscentral för Region Mitt, där Gävleborgs län ingår. Regioner som redan genomför sammanslagningar har haft problem med att lokalkännedom har förlorats och poliser har skickats till fel ställe. 

– Ja, för det första så har de bemanningsproblem. Det lider vi också av. Nord har ju ett extra stort problem, de har ju extrema avstånd mellan de gamla centralerna och RLC som ligger i Umeå, berättar Patrik Skörvald som är chef för den nya ledningscentralen.

Det har hänt att polispatruller i norr skickats till fel stad eller till och med fel län på grund av bristande lokalkännedom bland operatörerna och frågan är hur man ska motverka det problemet i Region Mitt.

– Utbilda, vi försöker med erfarenhetsutbyte. Vi lånar ut personal från Uppsala till Gävle för att man ska få en uppfattning om hur det är att jobba där och hur det området ser ut. 

Anna Ramsten är ordförande i polisförbundet och hon menar att centraliseringen gör att polisen kommer längre från medborgarna. 

– Man tappar en hel del kompetens och man tappar framförallt erfarenheten. De flesta från Gävle väljer att inte gå med in i den nya regionledningscentralen, så det innebär att det kommer att anställas och har anställts en massa nya operatörer och det tar lång tid innan de blir självgående och innan man får tillbaka all den kompetens som man har tappat, säger hon.

Vad ser då chefen själv som de största problemen?

– Det kan ju vara inkörningsperioden, med den erfarenheten som finns ute på de här länskommunikationscentralerna idag när det gäller lokalkännedom till exempel, säger Patrik Skörvald.

– Det är klart att det kommer att bli bra, men det kommer att ta många år innan vi är tillbaka där vi är idag, menar Anna Ramsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".