Sara Hector från Sandviken tillbaka på snö efter skadan

5:54 min

Det har gått lite mer än åtta månader sedan den alpina landslagsåkaren Sara Hector skadade sitt knä under världscupstorslalomen i Åre. Nu är hon tillbaka på snö igen och jobbar steg för steg för att ta sig tillbaka till tävlingsbacken.

I mitten av augusti tog Sara Hector sina första svängar på drygt åtta månader. Hon var i norsk Folgefonna tillsammans med landslagstränaren Hans Ottosson och landslagskollegan Ylva Stålnacke.

– Det var superkul, jag är så himla glad att få vara tillbaka på skidor. Jag har längtat efter det här konstant i åtta månader, säger Sara Hector till Radiosporten.

Hur kändes knät?

– Det var verkligen över förväntan. Det gick jättebra, kändes ingenting. När jag kom ner från något åk någon gång kunde jag känna att det var ovant, att det var en lite annan känsla i knät. Men det gick verkligen bra, jag kände mig stark och trygg på skidorna, säger Hector som får anpassa träningen efter knät.

Jag får hitta vägar fram, för än så länge vet jag inte. Det är typ ingen som haft en sån här skada i världscupen så det är väl inte så många jag kan fråga. Det är Bode Miller som kört med det.

Det var under världscuptävlingen i Åre i december förra året som olyckan var framme för Hector. En stor bit brosk lossnade i hennes ena knä och hon var tvungen att genomgå en operation. Efter ingreppet har det till stor del handlat om rehabträning – en tid som varit lärorik.

– Jag känner att jag varit med om en mental resa under skadan och känner att jag kommer tillbaka lite smartare, mer erfaren och kanske lite mognare.

Under skadeperioden har Hector även passat på att förbereda sig för framtiden genom att studera företagsekonomi.

– Jag hade ju blivit tokig om jag bara hade varit hemma och kört rehab.

Det är inte klart när Hector kan börja tävla men planen är att det blir någon gång under säsongen. Inte heller höstplaneringen är helt lagd. Knät får styra när och hur mycket skidåkning det blir.

– Det gäller att ta det lugnt och strategiskt så att det blir riktigt bra.