Christer Nordström, Uppsalapolisens presstalesperson. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Kommissarie Christer Nordström. Foto: Sveriges Radio
Polischef Carin Götblad. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio
2 av 2
Polischef Carin Götblad. Foto: Tomas Magnusson/Sveriges Radio

Christer Nordström kritisk till polisens nya organisation

Christer Nordström kritiserar polisens nya organisation
3:05 min

Kommissarie Christer Nordström, som till vardags arbetar som presstaleman vid Uppsalapolisen och Region Mitt där även Gävleborg ingår, framför nu skarp kritik mot polisens omorganisation.

Christer Nordström, som arbetat vid polisen i 47 år, menar att den senaste tidens förändringar lett till resursbrist, felprioriteringar och hög arbetsbelastning.

- Redan när vi gick in i den här nya organisationen så kunde man direkt se, med intelligens i ena handen och en miniräknare i den andra, att det här stämmer inte. Kärnverksamheten har inte fått det utrymme som den måste ha. Våra poliser som finns där, vill jag påstå, är alldeles för få. Det här är ett nationellt problem, säger Christer Nordström. 

Christer Nordström är inte den första som kritiserar omorganisationen. Han är besviken på hur de styrande hittills har bemött kritiken, som kommit från såväl anställda inom rättsväsendet som allmänheten.

-Det är ingen som har bett om ursäkt att det här inte fungerar. Vad man svarar med är allmänt svepande formuleringar åberopandes en pågående förändringsprocess. Det håller inte menar jag. Vi har ett betydligt större ansvar än så gentemot medborgarna. Hade man börjat bygga upp den nya organisationen från grunden och efterhand fyllt på, då hade vi inte hamnat här, säger Christer Nordström.

Carin Götblad, högsta chef för Polismyndigheten Region Mitt, är inte förvånad över att omorganisationen kritiseras.

-Det är ju så här när man genomför en så här enormt stor omorganisation som vi gör inom polisen nu. Det är den största någonsin i modern tid. Det är alltså nästan 30 000 medarbetare som flyttas om i en helt ny organisation. Att tro att det går helt utan problem och besvärligheter, det gör det inte. Det kan inte, så att säga gå obemärkt förbi. Det jag vill säga som chef är att vi måste ha mycket mycket mer tålamod.

Ligger det någonting i den här kritiken?

-Oh ja, det gör det. För det är besvärligt. Vi har resursbrist och varför har vi det? Jo, för att samtidigt gör vi en stor omorganisation med allt vad det kräver, samtidigt som vi gör allt det, så ska vi också då sköta det vanliga arbetet. Det kan vi ju inte stänga av och lägga åt sidan, utan vi jobbar ju dygnet runt, säger Carin Götblad.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".