Foto: Fredrik Sandberg / TT
Bland annat plåster köps in via ett avtal med företaget Onemed Sverige AB. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Inköp Gävleborg har miljonavtal med kritiserad leverantör

"Vi ser inte den här typen av problematik i våra avtal"
0:57 min

Inköp Gävleborg har miljonavtal med det kritiserade företaget Onemed Sverige AB. Men i Gävleborg har man inte sett problem med skenande kostnader, likt i Stockholms läns landsting.

Dagens Nyheter avslöjade häromdagen att kostnaderna för förbrukningsvaror inom Stockholms läns landsting skenat. Det här eftersom företaget Onemed Sverige AB levererat väsentligt dyrare andrahandsalternativ av en del av produkterna.

Det kunde handla om strumpor för 100 kronor, som bytts ut mot andrahandsalternativet på 6 000 kronor. 

Inom Inköp Gävleborg har företaget vunnit två upphandlingar. Det handlar om en uppskattad volym på ungefär 9 miljoner kronor per år på sjukvårdsmaterial och 6 miljoner kronor per år på inkontinens. 

Men i Gävleborg har man inte haft några problem med företaget.

Har avtalen kostat som beräknat för er?

– Ja, vi ligger i fas. Vi har erfarenhet av Onemed sedan tidigare avtalsperioder där vi har haft ett fungerande samarbete. Vi ser inte den här typen av problematik i våra avtal, säger upphandlaren Sofia Karlsson. 

Vad tror du det beror på, att det funkar bra här men inte i Stockholms läns landsting?

– Det kan jag bara spekulera i, men jag tror att vårt sätt som vi valt att upphandla har passat våra kommuner och de behov vi har här.

Kommer ni se över era avtal med det här företaget framöver?

– Vi har löpande uppföljningar både med beställarna och leverantören varje kvartal. Det kommer vi naturligtvis att fortsätta med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".