Vinnarna i den första deltävlingen! Viktoria andrapris, vinnaren Georgia i mitten och Nikita tredje pristagare.
1 av 3
Vinnarna i den första deltävlingen! Viktoria andrapris, vinnaren Georgia i mitten och Nikita tredje pristagare. Foto: Carolina Grönberg/Sveriges radio
Johan Jämtberg från Helges sångstudio i Gävle bli intervjuad av P4 Gävleborgs programledare Wenda Hajo. Foto: Carlina Grönberg /P4 Gävleborg
2 av 3
Johan Jämtberg från Helges sångstudio i Gävle bli intervjuad av P4 Gävleborgs programledare Wenda Hajo. Foto: Carlina Grönberg /P4 Gävleborg
Wenda och Carolina sände direkt!
3 av 3
Wenda och Carolina sände direkt! Foto: Sveriges radio

Internationell sångfestival för barn

"Det här är jätte stort i östländerna"
1:28 min

För första gången någonsin arrangeras en internationell sångtävling i Sverige för barn och ungdomar. Bakom arrangemanget står bland annat Helges sångstudio i Gävle.

I dagarna fyra fylls konserthuset i Gävle med unga sångfåglar från hela Europa för att tävla i musikfestivalen "Thank you for the music". Det är barn och ungdomar i åldrarna 7-14 år som samlats för att utbyta erfarenheter, möta nya kulturer och så klart sjunga på scen. 

Den här typen av internationella tävlingar är mycket vanliga i andra delar av Europa men i Sverige är dom näst intill obefintliga.  

Varför saknas den här typen av tävlingar här?

– Jag vet inte. Jag tror att det är för att musikkulturen ser annorlunda ut inte bara musikaliskt utan också evenemangsmässigt beroende på vart i Europa man befinner sig i, säger Johan Jämtberg från Helges sångstudio i Gävle. 

Därför var det självklart för honom att föreslå just en internationell sångfestival när Konserthuset efterfråga ett event för unga.

Hela festivalen avslutas på lördag med en stor galakonsert där bland annat vinnarna i dom olika åldersgrupperna får uppträda igen, menn också våra egna svenska artister så som Lisa Ajax och Molly Sandén. Som för övrigt också ingår i jurygrupperna som utser vinnarna under Thank you for the music-festivalen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".