Hudiksvalls kommun riskerar böter.
Hudiksvalls kommun. Foto: Christan Höjier/Sveriges Radio Foto: Christan Höjier, Sveriges Radio.

Hudiksvalls kommun riskerar höga böter

Pia Andersson: "Vi anser att vi har gjort tillräckligt"
1:18 min

Hudiksvalls kommun riskerar att få betala en halv miljon kronor i böter eftersom kommunen inte har höjt bemanningen nattetid på ett äldreboende.

Inspektionen för vård och omsorg anser att äldreboenden ska ha tre personer som arbetar på natten istället för två som det är idag.

Äldreboendet har fem avdelningar med en stor del dementa.

Kommunen har minskat arbetsbördan för personalen som arbetar på natten. De ska inte svara på trygghetslarm utanför boendet i samma utsträckning som tidigare utan endast i akuta fall.

Men den åtgärden räcker inte anser IVO som menar att äldreboendet inte lever upp till kraven om en trygg boendemiljö för de dementa. 

Kommunen har nu fram till den 3 oktober på sig för att redovisa för IVO vilka åtgärder de vidtagit. 

Hudiksvalls kommun väljer nu att överklaga beslutet då de hävdar att man redan har gjort tillräckliga åtgärder. Pia Andersson är socialchef i Hudiksvalls kommun:

– Nu har vi en bemanning inne på boendet och så har vi en nattpatrull som är ute på uppdrag. Vi tycker att tillsammans med de tekniska lösningar vi har gjort så har vi en god omsorg, säger Pia Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".