Kim Amb tog historisk seger – låg bakom svensk seger i Finnkampen

2:13 min

Svenska herrarna gjorde som damerna och säkrade segern i Finnkampen i sista grenen 1500 meter där Sverige tog en trippel. Men största hjälten blev kanske ändå Kim Amb som ordnade Sveriges första spjutseger på herrsidan i Finnkampen sedan 1989.

– Att piska finnar på finsk mark, det känns här inne. Det känns skönt, säger Amb till Radiosporten.

Kim Ambs längsta kast nådde 84,50 och han vann därmed tävlingen.

– Han är så glad att han inte vet var han ska ta vägen, refererade Radiosportens Tommy Åström.

Kim Amb:

– Jag hade alla kasten över 80 meter. Det har aldrig hänt tidigare i min karriär. 

Hör referat med Ambs längsta kast här nedan

Sverige vann även hela spjutgrenen tack vare att Jiannis Smalios som kom tvåa på personbästat 81,89. Sverige har inte vunnit grenen poängmässigt sedan 1993. 

Spjutframgången gjorde att Sverige kvitterade totalställningen i Finnkampen inför den sista grenen, 1500 meter. När Johan Rogestedt, Kalle Berglund och Jonas Leandersson ordnade en svensk trippel var segern för svenska herrarna klar, 210-200.

Sverige vann även på damsidan

Sverige vann samtliga lopp i Finnkampen från 800 meter och uppåt.

– Det känns jättebra. Vi genomförde vår taktik bra. Nu blir det mycket firande ikväll, säger Rogestedt till Radiosporten.

Från Gävleborgs horisont kan vi konstatera att Malin Ström från Bollnäs friidrott blev femma på 200 meter på söndagen.

Och Erik Martinsson från Gefle IF och de andra i det svenska stafettlaget på 4x400 meter blev slagna av det finska laget samma dag.

Men Erik Martinsson fick ju med sig en vinst från Finnkampen - han vann herrarnas 400 meter under lördagens tävlingar i Tammerfors. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista