Så här såg "den ensamma eken" ut innan trädet brann. foto: Daniel Hedengren
Så här såg "den ensamma eken" ut innan trädet brann. foto: Daniel Hedengren

Misstänkt brandattentat mot berömda E4-eken

"Ingen naturlig förklaring till att det börjat brinna"
0:48 min

Den riksbekanta eken vid E4:an norr om Uppsala började brinna natten mot lördagen. Polisen misstänker att någon har satt eld på trädet, som bland annat går under namnet "den ensamma eken".

– Som vi ser det finns det ingen naturlig förklaring till att det börjat brinna, så vi misstänker att det är anlagt. Att någon har tänt eld på trädet, berättar vakthavande befäl hos Uppsalapolisen, Nina Dahlström.

För många bilister är den ståtliga eken ett välkänt vägmärke. Trädet står mellan vägbanorna längs E4:an vid Björklinge norr om Uppsala.

Under åren har det blivit populärt att ta bilder på trädet och lägga ut i sociala medier. Det har fått olika namn, allt från "den ensamma eken" till "det där jävla trädet vid E4:an som alla tjatar om". Klockan 03:52 på natten fick polisen larmet om att den berömda eken stod i lågor.

Senare under lördagen besökte polisen trädet och konstaterade att skadorna inte verkade vara särskilt omfattande. Men hur "den ensamma eken" verkligen mår får experter avgöra, säger Nina Dahlström. Trädet utgör just nu ingen trafikfara, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".