Ett kort förs in i en bankomat.
En äldre man har blivit lurad i ett så kallat barnbarnsbedrägeri. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Man i 90-årsåldern lurad på 10 000-tals kronor

"Vidrigt eftersom man ger sig på äldre som vill hjälpa till"
1:04 min

En man i 90-årsåldern i Gävle blev under måndagen lurad på 10 000-tals kronor i ett så kallat barnbarnsbedrägeri. 

En man i 90-årsåldern i Gävle blev i går lurad på 10 000-tals kronor i ett så kallat barnbarnsbedrägeri.

Mannen fick ett samtal från en bedragare som sa sig vara en släkting i ekonomisk knipa, vilket även Gefle Dagblad berättat om. 

– Mannen var väldigt vältalig och fick den äldre personen att försöka lista ut vem han pratar med. När han sa ett namn så spann bedragaren vidare på det och sa att han behövde hans hjälp, berättar polisens presstalesperson Mikael Hedström. 

Bedragaren sa till den äldre mannen att han skulle skicka hem en vän till honom för att hämta kontokort och kod. Därefter togs tiotusentals kronor ut från den äldre mannens kort.

Polisen hoppas nu kunna identifiera gärningsmännen genom övervakningsfilmer vid uttagsautomater och andra platser där man använt kortet.

– Vi kommer att be kollegor titta på filmerna för att se om de kan känna igen gärningsmannen eller gärningsmännen.

Så kallade barnbarnsbedrägerier är en relativt vanlig bedrägeriform, där ligor åker runt till olika städer i Sverige för att på det här sättet försöka lura äldre.

– De här brotten är vidriga eftersom man ger sig på äldre människor som vill vara hjälpsamma och lurar dem. Det är fruktansvärt.

Som äldre är det bra att känna till att den här typen av bedrägerier förekommer, säger Mikael Hedström på polisen.

– De äldre ska inte känna skuld i det här, de är skickliga i att prata omkull äldre. Man ska aldrig lämna ifrån sig uppgifter om kontokort och kod, och man ska vara ytterst försiktig i att släppa in okända i sitt boende. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".