Charlotte Schenker, Lido Sockerreducerat Konditori
1 av 3
Visst kan det vara sött utan socker! Det anser Konditori Lidos VD Charlotte Schenker. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Torbjörn Schelin Hofors Gävle Lido Bayn
2 av 3
Lido och Bayn vill båda minska sockeranvändningen, konstaterar Torbjörn Schelin, specialist på sockerreducering. Foto: Tomas Groop/ Sveriges Radio
Sockerreducering sötningsmedel Gävle Lido Bayn
3 av 3
Lucy Dahlberg, VD för Bain tänker storsatsa på sockerreducering i Gävle. Foto: Mikael Sanner/ Sveriges Radio

"Sockerbagaren" byter ut sockret

1:37 min

Företaget Bayn, specialiserat på sockerreducering, etablerar sig nu i Gävle. Tillsammans med Konditori Lido ska ett café och experimentverkstad öppnas på Drottninggatan, allt i syfte att sprida kunskap och ökat intresse om möjligheten att minska sockerhalterna i livsmedel.

Allt för hög konsumtion av socker förknippas i dag med risken att drabbas av fetma, diabetes och karies och båda företagen är överens om att marknaden därmed är mogen för fler sockerreducerade produkter.

Det är dags att dra ner på sockret säger Torbjörn Schelin från Hofors, nybliven platschef för den planerade "experimentstudion" i Gävle:

– Det ligger ju väldigt mycket i tiden! Vi blir allt mer medvetna om att sockret inte enbart är positivt för oss, så det är många som söker alternativ till det i dag, säger han.

"Experimentstudion" är ännu under uppbyggnad, men invigning planeras redan om någon månad och den ska sedan fungera som plattform för både produktutveckling och marknadsföring av nya sockerreducerade produkter:

– Framförallt ska vi bedriva kurser om hur socker kan ersättas i olika slags livsmedel och sedan ska vi också ha en café del för sockerreducerade konditorivaror, förklarar han.

Hör även Bayn:s VD Lucy Dahlgren och ICA:s Christina Karlsson i förmiddagsprogrammet! En länk finns längst ned i artikeln.

Caféet blir förstås samarbetspartnern Konditori Lidos ansvar och därmed slår alltså en specialist på sockerersättning sina påsar ihop med en riktig sockergris.

Det låter som en omöjlig allians, men även anrika konditori Lidos VD Charlotte Schenkel tror att marknaden nu är mogen för mindre socker i kakor, bullar, bakelser och tårtor:

– Vi tänker på våra tänder, på vikten och på vår hälsa i stort! Då måste kanske vi som jobbar med mycket socker också förändra vårt tänkande och våra traditioner, säger hon.

Tyvärr är det alls inte lätt att byta ut ett par kilo socker i en deg med några skedar Stevia, det supersöta sötningsmedel som Bayn experimenterar med. Men det är precis sådan produktutveckling som samarbetet ska handla om, förklarar Charlotte Schenkel:

– Det tycker vi är otroligt spännande. Bayn har ju i åratal forskat på sockerersättning och sitter inne med stora kunskaper på det området, medan vi så klart kan allt om hur man bakar.

Båda parter kan tjäna på att samarbeta, menar du?

– Precis! Vi vet förstås att det inte går att rakt av ersätta de stora mängderna socker i våra recept med små doser sötningsmedel. Med sådan bakningsmetod blir det inga kakor, bullar eller tårtor - snarare pannkaka av allting, konstaterar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista