Kristdemokraternas film på sociala medier, med bild från Los Angeles 2011.
1 av 2
Kristdemokraternas film på sociala medier, med bild från Los Angeles 2011. Foto: Skärmdump
Kristdemokraternas film på sociala medier, med bild från Los Angeles 2011.
2 av 2
Kristdemokraternas film på sociala medier, med bild från Los Angeles 2011. Foto: Skärmdump

KD gestaltar "poliskris" i Sverige med bilder på bilbränder – från USA

I Kristdemokraternas nya film om vad partiet kallar en "poliskris" i Sverige visar partiet bilder på bilbränder för att påtala brottslighet. Men bilderna visar sig vara tagna i USA för fem år sedan.

I dag publicerar Kristdemokraterna en film på sina sociala-mediesidor Twitter och Facebook.

Kristdemokraterna presenterar i filmen flera åtgärder för att få bukt på vad partiet kallar en poliskris.

Den så kallade poliskrisen illustreras med hjälp av bilder på utdrag ur artiklar om polisens omorganisation, med bland annat kommentarer från inrikesminister Anders Ygeman (S) och statsminister Stefan Löfven (S).

Partiet pekar på bilbränder och sexuella övergrepp på festivaler som exempel på att vad man alltså kallar poliskrisen, men bilden som inleder filmen, ett fotografi av brinnande bilar och som pryds av texten "brinnande bilar", är inte ens tagen i Sverige.

Bilden är tagen i Hollywood-området i Los Angeles och publicerades den 30 december 2011. Då var det en pyroman som satte eld på flera bilar och som jagades av polis. Bilden visar alltså inga svenska bilbränder.

En liknande händelse utspelade sig under årets Almedalsvecka på Gotland när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson skulle illustrera utanförskapet i förorterna, då med en brinnande bil på en bild. I det fallet visade det sig att bilden kom från Indien och att bilen hade fattat eld på grund av en trafikolycka.

Kristdemokraternas presstjänstemän vill inte svara på några frågor i en intervju men meddelar P4 Gävleborg per SMS att "Utgångspunkten är att illustrera samhällsproblem vi har, utifrån det har vi valt bilderna."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".