Den fängslade Hudiksvallsläkaren Fikru Maru.
Den fängslade Hudiksvallsläkaren Fikru Maru. Foto: Privat

UD om kampen för Fikru Maru

"Vi arbetar intensivt"
1:25 min

I tre år har den svensk-etiopiske hjärtspecialisten Fikru Maru suttit fängslad i Etiopien. Hans hälsotillstånd är mycket dåligt och dottern Emy Maru fruktar att han inte klarar sig länge till utan vård.

De som förhandlar om Hudiksvallsläkarens liv är Utrikesdepartementet där Patric Nilsson är kansliråd.

– Vi har arbetat intensivt med ärendet senaste dagarna och vidtagit en rad åtgärder för att säkerställa att etiopiska myndigheter erbjuder den vård som krävs nu.

Det var i samband med att en brand utbröt på fängelset Kilinto i Etiopien där Fikru Maru är placerad som hans hälsotillstånd försämrades. I tumultet omkom 23 fångar, enligt brittiska BBC. För Fikru Maru blev resultatet en kollapsad lunga som är allvarligt för den som inte kommer under vård.

Det var 2006 som Fikru Maru återvände till sitt hemland för att starta upp det första sjukhuset för avancerad hjärtvård.
Sedan 2013 står dock sjukhuset oanvänt eftersom Fikru Maru frihetsberövats anklagad för att vara del i en korruptionshärva runt landets tullminister.

Enligt advokat Hans Bagner är bevisningen mot honom så gott som obefintlig.
Patric Nilsson på UD vill inte ge några direkta besked om läkarens hälsa men försäkrar att de gör allt de kan:an:

– Andra augusti meddelades att att åtal kommer att väckas, exempelvis, vilket innebär att rättsprocessen fortsätter. Det är en del. Sen är det prioritet för oss att i våra kontakter både med sjukhuset, med fängelseledningen och etiopiska myndigheter och hans advokater se till att han får den vård som krävs.

(Rub)


(Med)Patric Nilsson/kansliråd på UD, Christian Höijer/reporter P4 Gävleborg

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".