Psykvård
Region Gävleborg har ett effektivt sätt att spåra bipolär sjukdom. Foto: Scanpix/TT

Bipolär sjukdom diagnostiseras effektivt i Gävleborg

Vuxenpsykiatrin (VUP) Gävleborg får beröm för sitt arbete med att diagnostisera bipolär sjukdom. Enligt Region Gävleborgs egna uppgifter har en årsrapport från kvalitetsregistret visat att länets vuxenpsykiatri är bäst i landet när det gäller att använda så kallad strukturerad diagnostik för att upptäcka bipolär sjukdom.

Strukturerad diagnostik innebär bland annat att frågeformulär och skattningsskalor används vid diagnostiseringen och alla patienter som undersöks för bipolär sjukdom får genomgå grundläggande intervjuer - något som uppges leda till mer träffsäkra bedömningar.

Kvalitetsregistrets rapport visar även att VUP Gävleborg var bäst i landet när det gäller antalet registrerade patienter per capita. Detta innebär att man har registrerat fler ur patientgruppen än någon annan region.

– Täckningsgraden är viktig då det är först när vi har en tillräckligt hög täckningsgrad som vi kan dra slutsatser av informationen i registret, och använda oss av den för att förbättra vården.

Det säger Thomas Drost, vårdutvecklare vid Region Gävleborg i en kommentar till kvalitetsregistrets rapport.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".