Brandvarnare saboterad på HVB-hem.
Brandvarnare saboterad på HVB-hem. Foto: TT

Hot om brand på HVB-hem i Hassela

Matilda Arnesson: "Vi behöver agera"
1:27 min

Någon har klätt in en brandvarnare i plastfolie på Hasselbackens HVB-hem i Hassela, och nu svarar boendet med att polisanmäla.

Det handlar det om brandvarnaren utanför personalrummet och i kombination med att en person på boendet har uttryckt hot valde personalen att polisanmäla. Matilda Arnesson är föreståndare och enhetschef:

– Personal har upptäckt att någon av ungdomarna på vårat boende har plastat in en brandvarnare i taket med plastfolie för att sätta den ur bruk, säger Matilda Arnesson.

Om hotet har något samband med försöket att påverka brandvarnaren vet man inte än.

– Om man ser på situationen som de ensamkommande befinner sig i just nu så lever de under väldigt press. Det är långa väntetider innan de får besked från Migrationsverket och de har olika erfarenheter i bagaget så att utifrån det mår de väldigt dåligt och det kan ju yttra sig i ett utåtagerande beteende, men det skulle ju också kunna vara så att det är ett verkligt hot och då behöver vi agera, säger Matilda Arnesson.

Personalen känner sig otrygga och vidtar olika åtgärder i ett försök att förebygga en brand. Bland annat bjuder man in polis och räddningstjänst i ett informationsmöte med ungdomarna på boendet.

– Vi kommer att ha en daglig kontroll av brandvarnarna, vi har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket utifrån att det är arbetsmiljö för personalen och vi har personal både vaken och sovande natt så vi har extra koll på det här just nu, säger Matilda Arnesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".