Markström vaktar målet.
1 av 3
Markström vaktar målet. Foto: BRUCE BENNETT
Gabriel Landeskog och Erik Karlsson jublar.
2 av 3
Gabriel Landeskog och Erik Karlsson jublar. Foto: BRUCE BENNETT
Svenskt jubel mot Ryssland.
3 av 3
Svenskt jubel mot Ryssland. Foto: BRUCE BENNETT

Markström matchhjälte när Lundqvist blev sjuk

Victor Hedman: Vi ville inte göra några misstag
2:06 min

Strax före nedsläpp blev det officiellt att målvakten Henrik Lundqvist blivit sjuk och tvingas stå över premiärmatchen i World Cup mot Ryssland. Men det spelade ingen roll.  Ersättaren och exbrynäsaren Jacob Markström axlade ersättarrollen på bästa sätt och släppte bara in en sen puck i 2–1-segern.

Det blev stort drama i slutet. 
Vid ställningen 2–0 och 33 sekunder från slutet reducerade Ryssland i spel sex mot fem när Ovetjkin avlossade ett handledsskott som en skymd Markström släppte bakom sig.

När det var åtta sekunder kvar slog Washington-stjärnan till igen. Ovetjkin fick pucken på sig efter en målvaktsretur av Markström, och den gick in i mål. Det blev stor dramatik och några långa minuters väntan när domaren ringde för videogranskning - men målet dömdes bort och det blev svensk seger i premiären.

– Med tanke på hur bra det såg ut i 58 minuter så trodde man inte att det skulle bli så här dramatiskt. Tre Kronor hade en matchplan som man följde till punkt och pricka. Man pratade mycket om att sätta press på de ryska backarna och ha en bra avvägning i son forecheck. Man lyckades täppa till mittzon, säger Radiosportens expert Challe Berglund.

Sverige inledde piggt i en första period som var tillknäppt och som saknade riktigt heta målchanser. Den bästa var Mikael Backlunds friläge men målvakten Sergei Bobrovsky klarade skottet med stöten. Tidigt i andra var det Patric Hörnqvists tur att skrinna sig fri efter en fin passning av Victor Hedman, men den här gången tog målvakten skottet med plocken.

Tre Kronors ledningsmål kom i stället i mitten av andra perioden. Gabriel Landeskogs fullträff i spel fem mot fyra var riktigt läckert. Colorado-forwardens direktskott från backposition, efter passning av Erik Karlsson, satt hårt i nät via stolpen, och strax därefter drog Victor Hedman till med ett distinkt direktskott i slottet - och det var utökat till 2–0.

– Målet kom efter att svenska forwards satt press på de ryska backarna. Silfverberg och Hagelin gjorde ett föredömligt jobb, som det svenska laget har gjort hela matchen, sa Challe Berglund.

Ryska stjärnan Ovetvjkin som gjorde mål i slutet, och som så när kvitterade med sekunder kvar, var osynlig under stora delar av matchen men ändå var det nära att han ordnade en poäng åt Ryssland. 

Nästa match för Tre Kronor spelas mot Finland på tisdag. 
De två bästa gruppettorna av fyra lag i respektive grupp går vidare till semifinal.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".